Afbeelding
Pixabay

Voor de tweede keer dit jaar ophokplicht voor pluimvee

22 oktober 2020 om 18:50 Dieren

BARNEVELD Commerciële pluimveehouders moeten voor de tweede keer dit jaar hun dieren voorlopig binnenhouden. Het ministerie van Landbouw heeft een ophokplicht aangekondigd voor pluimveehouders met 250 of meer kippen, nadat in Kockengen, vlakbij Utrecht, zes dode zwanen met vogelgriep zijn aangetroffen. Hoe lang de verplichting gaat duren, is niet bekend.

De ophokplicht is vannacht ingegaan. Het ministerie bekijkt de situatie en laat zich adviseren door experts. De zwanen werden eerder deze week onderzocht in Wageningen Universiteit, twee van hen bleken besmet met de zeer besmettelijke vogelgriepvariant H5N8. Ook een dode smient (een soort eend) die in de omgeving werd aangetroffen, wordt onderzocht.

HOOG RISICO Om het risico op verspreiding te voorkomen, gaan de kippen daarom direct in lockdown. Volgens deskundigen is het risico op besmetting nu namelijk hoog, vooral bij bedrijven met vrije uitloop en biologische pluimveehouderijen. Het probleem is dat het virus onvoorspelbaar is en zich heel snel van verspreiden via wilde vogels. Een eventuele uitbraak in de regio Barneveld heeft verregaande consequenties, aangezien hier meer dan tweehonderd pluimveebedrijven zijn gevestigd, met samen meer dan 3,2 miljoen dieren.

TREKVOGELS De laatste jaren is al vaker gewezen op het risico van verspreiding van vogelgriep door trekvogels. Momenteel zijn het vooral veel watervogels die vanuit Rusland naar Nederland trekken en mogelijk het virus meedragen. De massale vogeltrek start vlak voordat het in Rusland winter wordt. Naast de ophokplicht geldt ook een maatregel voor eendenfokkerijen. Zij worden verplicht strooisel in de stal zo op te slaan dat het ontoegankelijk is voor wilde vogels.

ZESTIEN WEKEN In eerste instantie heeft de ophokplicht weinig economische gevolgen voor pluimveehouders. Dat wordt anders wanneer de maatregelen langer dan zestien weken aanhouden. Vanaf dat moment moeten vrije-uitloopeieren verkocht worden als scharreleieren, met een lagere opbrengst.

TWEEDE KEER Het is de tweede keer dit jaar dat de kippen verplicht naar binnen moeten. In februari werd een ophokplicht ingesteld nadat vogelgriep werd aangetroffen in Duitsland, al duurde het toen volgens belangenorganisaties lang voordat het besluit genomen werd, omdat toen op oudjaarsdag al een uitbraak van het virus was geconstateerd in Polen. In januari was het virus inmiddels aangetroffen in verschillende Oost-Europese landne. Belangenorganisaties zoals LTO, de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi) en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) drongen aan op snelle bescherming van de Nederlandse kippen.

Begin 2018 bleef een ophokplicht ruim drie maanden van kracht. De ziekte sloeg toen toe in Flevoland, Groningen en Overijssel. Een jaar daarvoor was er ongeveer vijf maanden lang sprake van een ophokplicht wegens de vogelgriepdreiging. Een laatste uitbraak in deze regio was begin 2015, toen een milde variant van de ziekte werd geconstateerd bij een pluimveebedrijf aan de Valkseweg in Barneveld en 27.000 kippen geruimd moesten worden.

Wouter van Dijk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie