Archieffoto moeflons.
Archieffoto moeflons. Park De Hoge Veluwe

Park Hoge Veluwe: ‘Raster met stroomdraden houdt wolf niet tegen; drie moeflons gedood’

8 april 2024 om 15:23 Dieren Wolf Barneveld Veluwe

OTTERLO Drie moeflons binnen een wolfwerend raster met stroomdraden in nationaal park De Hoge Veluwe zijn toch gedood door wolven. Dat blijkt uit DNA-onderzoek, meldt hoofd bedrijfsvoering Jakob Leidekker maandagmiddag in een persbericht.

De omheining waarbinnen de wilde schapen staan, voldoet volgens hem ruimschoots aan de normen van een wolfwerend raster, zoals die door BIJ12 zijn vastgesteld. Dit bureau regelt de wolvenzaken voor de provincies.

STROOM EN MUILDIER ,,Volgens de norm moet een dergelijk raster minimaal 120 centimeter hoog zijn en verder uit minimaal vijf stroomdraden bestaan, waarvan de onderste stroomdraad op maximaal 20 centimeter hoogte ligt, en voorzien zijn van ten minste 4,5 kilovolt spanning’’, licht Leidekker toe. 

,,De omheining rondom de moeflons gaat nog verder dan wat staat voorgeschreven. Deze is gemiddeld 140 centimeter hoog met de onderste stroomdraad maximaal 20 centimeter boven de grond. De omheining bestaat voor het grootste deel uit een raster. Daarop staat tussen de 7 en 8 kilovolt spanning, net als de daarop liggende stroomdraden. Tot slot staat er binnen het raster een muildier. Van muildieren is bekend dat zij wolven aanvallen en verjagen. Wij denken dat het muildier de wolven uit het raster heeft verjaagd.’’

RESTERENDE MOEFLONS Sinds de komst van de wolf in het park in 2021 zijn de meeste van de ruim tweehonderd moeflons op De Hoge Veluwe gedood. De resterende ruim dertig moeflons zijn geplaatst op een terrein van circa tachtig hectare, dat is omheind met een wolfwerend raster en schrikdraad. ,,Helaas blijken ook deze maatregelen de moeflon niet te beschermen’’, stelt Leidekker. 

,,Tijdens het rondetafelgesprek over het onderwerp wolf in de Tweede Kamer afgelopen donderdag beweerde de Zoogdiervereniging dat een dergelijk wolfwerend raster wolven tegen zou houden’’, voegt hij er nog aan toe. ,,Wij hebben inmiddels ervaren dat dit dus niet het geval is.’’

OPEN LANDSCHAP Volgens de parkdirectie zijn moeflons belangrijk voor De Hoge Veluwe, omdat ze de open landschappen begrazen die van ,,grote ecologische waarde” en soms zelfs Europees beschermd zijn. Omdat de overgebleven moeflons nu binnen een raster staan en er geen integrale begrazing meer plaatsvindt, groeien die gebieden langzaam dicht. Daardoor verdwijnen veel beschermde dieren- en plantensoorten die alleen op dergelijke kale grond voorkomen. Door de bescherming van de wolf komen tientallen andere kwetsbare soorten dus juist onder druk te staan, vindt het park.

Lees meer verhalen in ons wolvendossier.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie