Afbeelding
Defensie

Militairen gaan helpen prikken in Barneveld

27 mei 2021 om 17:41 Corona

BARNEVELD Militairen van de luchtmobiele brigade van de Koninklijke Landmacht gaan vanaf maandag aan de slag in Barneveld om te helpen met het zetten van vaccins tegen corona. GGD-Gelderland Midden heeft Defensie om hulp gevraagd, nu er steeds meer geprikt wordt in de Midden Nederland Hallen.

Dagelijks zullen vanaf maandag zestien militairen aan de slag zijn, niet alleen in Barneveld, maar ook op een vaccinatielocatie in Arnhem. ,,Een zeer welkome aanvulling, hoe meer handjes, hoe meer lijnen we kunnen inzetten om de komende weken stevig door te prikken’’, zegt woordvoerder Jos Meeuwsen van GGD Gelderland Midden.

Het is voor Defensie voor het eerst dat militairen nu ook daadwerkelijk worden ingezet voor het zetten van de prikken, zegt woordvoerder Suzanne Hermans van Defensie. ,,De afgelopen tijd hebben we wel militaire inzet kunnen leveren bij onder meer ziekenhuizen, zorgcentra en bij teststraten, maar vanaf nu dus ook bij twee vaccinatielocaties.’’ De militairen hebben de afgelopen tijd een uitgebreide training gevolgd in het Joint Military Medical Training Centre. ,,Ze zijn blij dat ze hun steentje bij kunnen dragen, want de strijd tegen het coronavirus betekent feitelijk ook de weg naar vrijheid, daar staan wij ook voor’’, aldus Defensie. Het gaat om militaire steunverlening in het openbaar belang.

De militairen gaan niet alleen prikken zetten, maar helpen ook bij de ontvangst en begeleiding van bezoekers van de vaccinatielocatie. De militaire inzet is volgens de GGD nodig om nu flink op te schalen en dagelijks meer prikken te kunnen zetten. In juni moeten landelijk per week twee miljoen prikken gezet worden, is het streven. Woordvoerder Adrienne Spijker van GGD Gelderland-Midden: ,,Naast de reguliere oproepen, proberen we nu ook gericht groepen mensen te bereiken die nog te weinig in beeld zijn of waarbinnen blijkt dat de vaccinatiebereidheid lager ligt dan gemiddeld. Dat zijn in eerste instantie vooral arbeidsmigranten, dak- en thuislozen, anderstaligen en laaggeletterden.’’

in Barneveld zijn recent vanuit de politiek zorgen geuit over de mogelijkheid dat de gemiddelde vaccinatiebereidheid hier lager kan uitpakken dan landelijk. Vooral inwoners die om religieuze redenen ook vaccinaties tegen kinderziekten weigeren, zouden minder snel bereid zijn zich te laten inenten tegen corona. Spijker: ,,Binnenkort verwachten we per regio concrete cijfers te zien van de stand van zaken en de vaccinatiebereidheid. Op basis daarvan kunnen we bepalen of we in een bepaald gebied mogelijk extra aandacht aan het vaccinatieprogramma kunnen geven.’’

Wouter van Dijk

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie