Burgemeester Jacco van der Tak met kolonel Collin van Loon, commandant van het Regiment Verbindingstroepen.
Burgemeester Jacco van der Tak met kolonel Collin van Loon, commandant van het Regiment Verbindingstroepen. Gemeente Barneveld

Burgemeester: ‘Wie verdient er volgens u een compliment?’

2 maart 2024 om 23:30 Column

BARNEVELD Als burgemeester spreek ik regelmatig mijn waardering uit voor maatschappelijke initiatieven, ondernemerschap of voor mensen die van betekenis zijn in onze samenleving. Deze keer wil ik graag een compliment geven aan onze mensen van Defensie; de verbindelaren en de bevoorradings- en transporttroepen die gelegerd zijn in Stroe. En omdat de Verbindingstroepen dit jaar 150 jaar bestaan, zoom ik graag wat verder in op dit bijzondere regiment. 

POSTDUIVEN Vanaf 1874 draagt het regiment Verbindingstroepen bij aan de veiligheid van ons land. Het regiment zorgt voor communicatieverbindingen voor de landmacht en heeft in die 150 jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Het gebruik van postduiven en berichtenhonden (kunt u zich het voorstellen?) ligt ver achter ons. Nieuwe technologie is hiervoor in de plaats gekomen: radio, satelliet-communicatie en het internet. Tijdens het 150-jarig jubileumfeest kreeg het regiment een bronzen schild uitgereikt door de Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen voor ‘Buitengewone toewijding en het bijzonder loffelijke optreden tijdens nationale en internationale inzet in de jaren 1874-2024’. Dit is de hoogste groepswaardering binnen de Koninklijke Landmacht. 

IN GOEDE HANDEN Communicatie is een krachtig instrument. Het huidige digitale tijdperk heeft ons veel te bieden, maar kan ook tegenwerken. Denk aan het verspreiden van desinformatie of inbreuk op onze privacy. Cyberweerbaarheid is dan ook bittere noodzaak aangezien er in de digitale omgeving (niet altijd zichtbaar voor de buitenwereld) van alles gaande is. Vandaar dat het belangrijk is dat de technische vaardigheden om veilig te communiceren in ‘goede handen’ zijn. Bij bedreigende situaties blijven besluitvorming en (eind)controle mensenwerk en daarmee is Defensie van groot belang. 

ONMISBAAR VOOR MISSIES Vrijheid is helaas geen rustig bezit. Het is geen vanzelfsprekendheid. Om dit kostbare bezit goed te bewaken, zijn de mensen van Defensie (verbindingstroepen en bevoorradingstroepen) die zich wereldwijd inzetten voor grote en kleinere missies onmisbaar. In het verleden, maar ook nu. Al eerder ontvingen de Verbindingstroepen een ‘stenen leeuw’ als waardering voor hun inzet. Deze ‘leeuw’ is voor de Verbindingstroepen een betekenisvol monument. Een monument om stil te staan bij collega’s die gevallen zijn. Je inzetten voor onze veiligheid kent immers ook risico’s. 

ROTTERDAMSE LEEUW IN STROE De geschonken leeuw heeft een historische link naar Rotterdam. Deze stenen leeuw komt namelijk uit een serie van vier leeuwen. Oorspronkelijk stonden deze leeuwen in Rotterdam bij de Koningsbrug (ook wel: Vierleeuwenbrug). De brug, die de verbinding vormde tussen de Boompjes en de Oosterkade, werd op 24 september 1860 door koning Willem III geopend. In de meidagen van 1940 bleef de Koningsbrug gespaard. Echter na de watersnoodramp in 1953 werd de brug afgebroken en de Maasboulevard aangelegd. Drie van de vier leeuwen verhuisden naar de boulevard en kijken sindsdien uit over de Maas. De vierde leeuw werd geschonken aan de Verbindingstroepen voor hun inzet om het bruggenhoofd te verdedigen. Dit was in mei 1940. De leeuw staat op een sokkel van Maaskeien. De namen van acht verbindelaren die het leven verloren, staan op het monument. Deze bijzondere Rotterdamse leeuw staat bij ons op het kazerneterrein in Stroe.

LEEUWENMOED Een bijzondere blijk van waardering met een historische betekenis. Hoe uniek. Al hoeft een compliment zeker niet een groot cadeau van historische waarde te zijn. Een klein compliment kan al van grootse betekenis zijn. En voor het uitdelen van een compliment is geen leeuwenmoed nodig. Daarom nodig ik u van harte uit om op deze ‘Nationale Complimentendag’ uw waardering te laten blijken aan iemand of iets in uw omgeving. Ervaar zelf hoe het is om een welgemeend compliment uit te delen. Wie weet welke gesprekken en wetenswaardigheden eruit voortkomen! Wie volgt? 

Reageren? Stuur een bericht naar j.vandertak@barneveld.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie