Afbeelding
...

Morgen zeker 50 deelnemers aan Luilak in Barneveld

26 april 2022 om 11:00 Activiteiten

BARNEVELD Er zullen woensdag zeker vijftig jongeren deelnemen aan Luilak, de jaarlijkse ‘wekservice’ op Koningsdag van lawaai makende brommers in Barneveld. Het is de eerste ‘officiële’ uitgave van deze ‘traditie’; de gemeente Barneveld en de politie werken eraan mee, om onnodige overlast zoveel mogelijk te voorkomen.

Samen is er een route uitgezet, die de gemeente Barneveld niet naar buiten wil brengen. Ook zijn bewoners die langs de route wonen niet vooraf ingelicht over het feit dat de Luilakkers woensdag hun huis passeren. Zij zouden morgen dus wakker kunnen worden van de luilakkende jongeren, die gezamenlijk om 05.00 uur van start gaan bij een tent op de parkeerplaats aan de Bouwheerstraat, waar ook het eindpunt is.

Woordvoerder Margreet van den Broek geeft aan dat de gemeente inwoners via ‘algemene communicatie’ heeft geïnformeerd dat Luilakken doorgaat en dat er afspraken zijn gemaakt. ,,Het gebied is te groot om de inwoners huis-aan-huis te informeren. Ook is niet met zekerheid te zeggen of en hoeveel rijders langs een bepaald punt komen.” Omwonenden van het start- en eindpunt zijn wel geïnformeerd. ,,Zij zijn ook uitgenodigd voor de gezellige afsluiting van Luilak.”

,,De route is opgesteld als onderdeel van de afspraken om het spontane luilakken door te kunnen laten gaan op een veilige en verantwoorde manier”, vervolgt Van den Broek. ,,Het is geen route als van een optocht, waar we mensen langs de kant verwachten en waar afzettingen voor worden geregeld. Doordat de gemeente en politie de route vooraf kennen, is toezicht beter mogelijk.”

Het startpunt wordt wel bekendgemaakt, zodat luilakkers weten dat ze vanaf dat punt kunnen aanhaken. ,,Zij krijgen na een alcoholcheck en rijbewijscontrole ook een rallyschildje mee en kunnen deelnemen aan de gezellige afsluiting.”

Tientallen jongeren beleefden er de afgelopen jaren plezier aan om met brommers, vaak met aangepaste uitlaat om zoveel mogelijk decibellen te produceren, door het dorp te scheuren. In 2019 leverde dit echter zeer veel klachten op. Met name het feit dat bewoners van zorgcentra gewekt werden, zorgde voor ergernis. Hierop trad de gemeente in overleg met deelnemers en gezamenlijk kwamen zij een aantal regels overeen. De afgelopen twee jaar werd de ‘traditie’ verboden in verband met corona, al durfde een aantal jongeren het aan om toch - illegaal - op hun tweewieler te springen. 

Jannes Bijlsma

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie