Een herdenkingsbijeenkomst een aantal jaar terug.
Een herdenkingsbijeenkomst een aantal jaar terug. Pauw Media

Leerlingen herdenken bevrijding van Barneveld: ‘Belangrijk om bij stil te staan’

16 april 2024 om 16:57 Activiteiten

BARNEVELD Bovenbouwleerlingen van de Prins Willem Alexander School en het Integraal Kindcentrum Juliana staan woensdagmorgen bij De Plantage stil bij de bevrijding van Barneveld, dan exact 79 jaar geleden. 

Er is een officiële ceremonie met een toespraak van burgemeester Jacco van der Tak. Ook draagt een leerling een gedicht voor. Daarna worden coupletten van het Wilhelmus gezongen en leggen scholieren een witte roos bij het monument.

BEVRIJDINGSCONCERT

,,Het is belangrijk om stil te staan bij de bevrijding van Barneveld’’, zegt Van der Tak. ,,Dat we in vrijheid leven, betekent niet dat vrijheid vanzelfsprekend is. Het is belangrijk om samen te realiseren welke waarde onze vrijheid heeft.’’

Bij de Muziektent aan de Van Hogendorplaan vindt vanaf 19.30 uur het Bevrijdingsconcert Barneveld plaats. De toegang is gratis; elke Barnevelder is van harte welkom.

GEVOCHTEN

Op 17 april 1945 kwam er een einde aan de bezetting van Barneveld. Geallieerden bevrijdden vanuit Otterlo/Harskamp de verschillende dorpen in de gemeente. De dag ervoor is er nog flink gevochten in Voorthuizen. De oorlog heeft ook in de gemeente Barneveld zijn tol geëist en levens gekost.

In de komende maand volgen nog meer momenten van herdenken en vieren. Op 4 en 5 organiseert Stichting 4 en 5 mei Barneveld de jaarlijkse herdenking en viering. En op 9 mei wordt in Voorthuizen stil gestaan bij de gesneuvelden van het 1e Regiment Huzaren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie