Konijnenziekte op Heuvelrug

19 oktober 2011 om 00:00 Achtergrond

DOORN/DRIEBERGEN - ,,In de regio Utrechtse Heuvelrug is sprake van een ernstige uitbraak van myxomatose, een virusziekte van konijnen die veelal dodelijk verloopt.’’ Dat meldt Frank Verstappen van Dierenkliniek Hoofdstraat in Driebergen. Volgens de dierenarts is de slachting onder de wilde konijnen gigantisch, maar is de uitbraak onder konijnen die als gezelschapsdieren worden gehouden momenteel dramatisch.

In de afgelopen weken zijn enkele tientallen wilde konijnen aangeboden in de praktijk, die allemaal doodgaan aan de erg besmettelijke virusziekte. Ernstig zieke konijnen komen vrijwel dagelijks via de dierenambulance binnen om ze ,,op een humane manier in te laten slapen’’. De laatste weken zijn ook al meerdere eigenaren bij de kliniek geweest met hun zieke konijnen, waarvan er enkele konden worden gered.

Een konijn in een tuin of zelfs in een huiskamer is niet voor honderd procent veilig voor het virus omdat muggen en vliegen het kunnen overbrengen. Verstappen: ,,Het virus wordt overgedragen via stekende en bijtende insecten zoals vlooien en muggen, maar ook door direct contact tussen konijnen. Het typische beeld bestaat uit zwellingen en ontsteking vooral rond de ogen en de neus. Daarbij krijgen ze vaak knobbels (myxomen) of verdikkingen op de oren en uiteindelijk ook op de rest van het lichaam. De aangetaste konijnen kunnen uiteindelijk niet meer goed zien en ruiken waardoor ze een langzame dood sterven. Ruim 90 procent van de besmette konijnen sterft aan de infectie. De ziekte is niet gevaarlijk voor andere dieren of voor de mens, alleen voor konijnen.''

Gezonde konijnen kunnen tegen de ziekte worden beschermd door vaccinatie. Vanaf een leeftijd van vier tot zes weken kunnen konijnen worden ingeënt. Dat geeft dan ongeveer vier tot zes weken maanden bescherming tegen een infectie. Door de konijnen tweemaal per jaar, in de lente en in de nazomer te vaccineren wordt de beste bescherming verkregen. Veel dierenartsen organiseren daartoe speciale ent-dagen voor konijnen. Het vaccin zit namelijk in doses van tien verpakt en is na bereiding maar enkele uren houdbaar. Er kan op zo’n dag dan tegen een gunstiger tarief worden gevaccineerd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie