Samenwerkingsverband Levensvragen in de Vallei
Samenwerkingsverband Levensvragen in de Vallei CU

Waardig ouder worden wil iedereen!

24 maart 2021 om 08:50 Lokaal Deel je nieuws

Waardig ouder worden wil iedereen!

De ChristenUnie heeft het initiatief genomen tot het Barneveldse manifest Waardig Ouder Worden. Dit manifest bestaat uit tien punten om de levenskwaliteit van ouderen te verbeteren. Dan gaat het bijvoorbeeld om levensbegeleiding, mogelijke woonvormen en respijtzorg voor mantelzorgers. Veel organisaties en alle politieke partijen ondertekenden dit manifest, wat integraal onderdeel is geworden van het coalitiebeleid.

Afgelopen najaar heeft de ChristenUnie bij de organisaties geïnventariseerd welke vervolgstappen nu gezet kunnen worden. Daarbij kwamen met name de volgende punten naar voren:

1. Nog meer inzetten op ontmoeting

2. Werving nieuwe vrijwilligers

3. Meer gesprek over zingeving 

Deze inventarisatie is onlangs in de raadscommissie besproken. Ellen Alders van Welzijn Barneveld vertelde dat de behoefte aan “samen zijn” meer dan ooit wordt ervaren. Vooral door degenen die alleen wonen, een klein inkomen, een beperkt sociaal netwerk hebben en niet zo digitaal vaardig zijn. Daarom besteedt Welzijn Barneveld veel aandacht aan elkaar ontmoeten, bewegen en scholing/cursussen.


Een tweede punt dat bij de inventarisatie naar voren kwam, is de vraag: hoe houden we onze vrijwilligers vast en hoe werven we vrijwilligers? Het aantal vrijwilligers loopt terug. Activiteiten stil liggen soms stil en oudere vrijwilligers stoppen. Dit speelt ook bij de mantelzorg en respijtzorg. Het werven van vrijwilligers gaat gelukkig door. Welzijn Barneveld is tevens bezig een jongerenvrijwilligersnetwerk op te zetten.

Het derde punt dat aan de orde gesteld werd was: hoe kunnen we “praten over later“ onder de aandacht brengen? Mantelzorg Nederland heeft hier een goede flyer over uitgebracht: “Nu en straks. Wandel er eens over!”.
Vanuit veel gemeenten en kerken wordt hier ook met enige regelmaat over gesproken.
In de Gelderse Vallei is enige tijd geleden een samenwerkingsverband voor levensvragen opgericht: “Levensvragen in de Vallei”. Vanuit dit verband biedt men begeleiding, hulpverlening en advisering bij zingevingsvragen- en levensvragen aan. Hier kan iedereen terecht. Dit kan één op één op via thema-avonden.

De ChristenUnie is blij dat er in de samenleving, bij organisaties en bestuurders steeds meer aandacht komt voor de levenskwaliteit van ouderen. Zij roept daarom het college op om volop op dit thema in te zetten. Samen staan we sterk!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie