Gast en vrijwilliger van Allegoeds Vakanties op de fiets
Gast en vrijwilliger van Allegoeds Vakanties op de fiets Allegoeds Vakanties

Vakanties voor mensen met een beperking zorgt voor minder eenzaamheid

25 januari 2021 om 09:51 Lokaal Deel je nieuws

Per 1 februari neemt Jos Breuer afscheid als directeur-bestuurder van Stichting Allegoeds in Lunteren. Na 13 jaar bevlogen inzet voor de stichting gaat hij met pensioen. Hendrik Beelen neemt als directeur-bestuurder ad interim zijn verantwoordelijkheden over. Ter gelegenheid van het afscheid organiseerde Stichting Allegoeds op 21 januari het digitale minisysmposium ‘Vakantie? Wacht maar tot het virus weg is!’

Vakantie voor mensen met een beperking

Centraal bij het minisymposium stonden de dilemma’s bij het organiseren van vakanties voor mensen met een beperking. Moeten zij langer wachten dan Nederlanders zonder beperking? Sprekers van De Zonnebloem, Buitenhof Reizen, De Vrije Vogel, SRG Aangepaste Vakanties, Sailwise, Het Vakantiebureau, Tendens Vakanties en Stichting Allegoeds gaven hierop hun antwoord.

Verhoogd risico op eenzaamheid

Juist in deze tijd met Coronamaatregelen vormt eenzaamheid een risico. Dat is nog eens extra het geval voor mensen met een beperking. Vakanties vervullen voor hen een belangrijke sociale rol. Verschillende sprekers beaamden dit. Zij merken in de praktijk wat een vakantie betekent voor hun gasten. Jos Breuer: ‘Ieder mens is waardevol en belangrijk voor onze samenleving. Veel ouderen voelen en ervaren dat echter niet meer. Door onze activiteiten voelen mensen zich gezien, zijn ze minder eenzaam en laden ze hun accu op om hun eigen situatie weer aan te kunnen.’

Denken in mogelijkheden

De aanbieders van aangepaste vakantiereizen en accommodaties hebben een groot deel van hun vakantieaanbod in 2020 moeten annuleren. Ze zijn echter gewend om te denken in mogelijkheden en zoeken manieren om van waarde te zijn voor hun gasten. Zo besloot Tendens Vakanties om een symbolische knuffel te geven aan alle vakantiegangers waarvan de vakantie geannuleerd werd. Meer dan 100 vrijwilligers stapten op de fiets om in totaal 750 speelgoedknuffels te bezorgen. Ook de andere organisaties zochten manieren om in verbinding met hun gasten te blijven. Ze belden mensen persoonlijk, stuurden kaarten of gingen langs om een praatje bij de voordeur te maken.

Over Stichting Allegoeds

Stichting Allegoeds zet zich al meer dan 100 jaar in voor de gezondheid en het welzijn van kwetsbare mensen. Onder de naam Allegoeds Vakanties organiseren ze vakanties voor ouderen die zelf niet meer zelfstandig op vakantie kunnen. Het eigen groepshotel Het Bosgoed in Lunteren is volledig aangepast voor ouderen en mensen met een beperking. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie