Afbeelding
AberMedia

Wateroverlast in Barneveldse wijk Bloemendal; kruipruimtes lopen vol

28 november 2023 om 07:08 Overig

BARNEVELD Door de overvloedige regenval zijn maandagavond kruipruimtes in enkele tientallen woningen in de nieuwe woonwijk Bloemendal in Barneveld volgelopen. De brandweer werd kort voor 19.00 uur opgeroepen om water weg te pompen. De natuurlijke afvoer kan het vele water niet aan.

Het zou gaan om 22 huizen in een woonblok aan de G. van Schuppenstraat. Maar ook bij bewoners aan de J. van der Woerd Mollstraat staat water in de kruipruimte. In de kruipruimte van één van de woningen aan de Van Schuppenstraat staat naar schatting 35.000 liter water. Rond 22.00 uur werden pompen besteld om het water bij de getroffen huizen naar buiten te pompen. Medewerkers van de gemeente Barneveld en waterschap waren ook ter plekke.

In Bloemendal ligt geen riolering. Vanaf de openbare wegen gaat het regenwater via een gotenstelsel naar groenzones. Hier kan het water naar de ondergrond zakken. Bij hevige neerslag stroomt het via watergangen naar natuurlijk ingerichte wadi’s aan de westrand van Bloemendal of naar de bergingsvijver of bergingszone langs de beek aan de oostrand. Verder liggen in alle voortuinen zogenoemde infiltratiekratten voor de berging en infiltratie van regenwater. Het dak van de woning en eventuele garage zijn hierop aangesloten. Dat alles biedt nu blijkbaar onvoldoende soelaas, waardoor het water de kruipruimtes inloopt.


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie
advertentie