Afbeelding
...

Vandalen vernielen vogelhuisjes in Voorthuizen

29 maart 2021 om 11:27 Overig

VOORTHUIZEN Nog onbekenden hebben zaterdagmiddag vernielingen aangebracht in het Johannabos in Voorthuizen. Verschillende vogelhuisjes moesten het ontgelden, evenals een prullenbak. De politie probeert op basis van tips van Voorthuizenaren de daders te achterhalen.

In totaal vijftien vogelhuisjes zijn volgens een buurtbewoner stukgetrapt. ,,Ik ben zaterdagmiddag naar aanleiding van signalen over vernielingen in het bos gaan kijken’’, zegt hij. ,,Van de veertig vogelhuisjes die er hangen, waren er vijftien uit de bomen gehaald en kapotgemaakt.’’ Ook een vuilnisbak in het bos was volgens hem gesloopt. ,,De rommel van de kapotte vogelhuisjes en de vuilnisbak lagen verspreid over het bos’’, zegt de buurtbewoner 

,,Ik sprak in het bos bij toeval de maker van de vogelhuisjes. Deze man heeft met al zijn ziel en zaligheid veertig huisjes in elkaar getimmerd, gemaakt van douglashout uit het bos zelf. De vogelhuisjes hingen er nog maar net en waren ervoor bedoeld om, samen met vrijwilligers in de omgeving van het Johannabos, het gedrag en de aanwezigheid van de soorten vogels in de gaten te houden. Dit project is nu dus wreed verstoord door onbezonnen gedrag. Ik vind deze vernieling uitermate vervelend, een compleet zinloze en niet te begrijpen actie.’’ De rommel in het bos aan de Bakkersweg is inmiddels opgeruimd. Enkelen van de vernielde vogelhuisjes zouden ook al in gebruik zijn.

De buurtbewoner heeft de vernielingen inmiddels gemeld bij wijkagent Marten de Blécourt, die hiermee aan de slag gaat. Via sociale media meldden verschillende dorpsgenoten al een vermoeden te hebben dat het zou gaan om een groep jongeren van dertien tot zestien jaar. Die zouden zich vaker in het bos ophouden. Ook zouden er al namen zijn doorgegeven aan de wijkagent. De buurtbewoner: ,,Ik wacht even een volgend gesprek met de wijkagent af. Ik snap dat mensen uit de buurt de vernieling in verband brengen met jongeren die daar geregeld staan, maar tegelijkertijd kun je er niet één op één vanuit gaan dat zij dit ook gedaan hebben.’’

Stichting Dokter Rups uit Ermelo heeft inmiddels aangegeven vijftien nieuwe vogelhuisjes voor het Johannabos beschikbaar te willen stellen.

Wouter van Dijk

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie