Afbeelding
AberMedia

Brandweerlieden Voorthuizen maken rennend op A1 weg vrij voor hulp bij dodelijk ongeval

4 december 2023 om 19:09 Ongeval

VOORTHUIZEN Brandweerlieden van het korps Voorthuizen hebben zaterdagavond rennend op de A1 de weg moeten vrijmaken voor de brandweerwagen waarin ze zaten. Het voertuig was voor hulpverlening onderweg naar een zeer ernstig ongeval bij knooppunt Hoevelaken. 

Een 19-jarige spookrijder uit Roemenië was daar frontaal op een tegemoetkomende auto gebotst. Er kwamen drie mensen om het leven: de spookrijder en twee zusjes van 12 en 14 jaar uit Hilversum, die in de andere auto zaten. Hun ouders raakten zwaargewond.

De brandweerwagen uit Voorthuizen liep op de A1 vast in de file die door het ongeval was ontstaan. Daarop besloten enkele brandweerlieden om het voertuig te verlaten en al rennend tussen de auto’s een doorgang te creëren. Dat is te zien op een video die de brandweer zondag op Facebook heeft gepubliceerd. ,,Voor ons was het een hele uitdaging om ter plaatse te komen…’’, schrijft de brandweer erbij.

(lees verder onder de video)


RUIMTE VRIJHOUDEN De korte video is gepubliceerd om automobilisten te laten zien hoe belangrijk het is dat ze tijdens een file voldoende ruimte vrijhouden of vrij kunnen maken voor hulpverleners. 

Op de site van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) worden onder meer de volgende adviezen gegeven: ,,Als je stilstaat, is het soms lastig om ruimte te maken voor een voertuig met zwaailicht en sirene. Zorg er daarom voor dat je altijd voldoende ruimte aanhoudt tot je voorganger. Als je stil gaat staan, zorg dan dat je de achterbanden van je voorganger nog kunt zien, zodat er ruimte is om plaats te maken voor een hulpverleningsvoertuig.’’ Meer verkeerstips op www.nipv.nl.

BRANDWEER KOOTWIJKERBROEK De brandweer van Kootwijkerbroek heeft via Facebook gereageerd op de video van de collega’s uit Voorthuizen. ,,Zoals op het filmpje te zien is, was het een enorme chaos op de snelweg tijdens het aanrijden naar het incident. Dit zijn enorm kostbare minuten!’’

OOK IN DORPEN ,,Niet alleen op de snelweg is het belangrijk om de hulpdiensten de ruimte te geven, maar ook in de dorpen en steden’’, vervolgt de Kootwijkerbroekse brandweer. ,,Ook wij ervaren op diverse straten in het dorp dat geparkeerde auto’s te veel op de weg staan, waardoor wij als brandweer er bijna niet door kunnen. Als bestuurder of eigenaar van het voertuig vragen we u om zich eens te verplaatsen in de gedachte van de patiënt die op dat moment onze hulp hard nodig heeft. Hoe zou u dan reageren als we ‘even iets later’ zijn dan gewenst door foutparkeerders/filerijders die de hulpdiensten geen ruimte geven? Wij kunnen het niet vaak genoeg zeggen: ‘Geef de hulpdiensten de ruimte!’’

advertentie
advertentie
advertentie