Afbeelding
Veilig Veller

Vier autokraken in Veller en De Burgt in één nacht

Inbraak

BARNEVELD In vier auto’s in de Barneveldse wijken Veller en De Burgt is in de nacht van dinsdag op woensdag ingebroken. Hierbij werden het dashboard en navigatiesysteem gestolen.

Het was raak aan de Deijliuslaan en de Knottenbeltlaan in De Burgt en aan de Groninger Meeuwstraat en de Wyandottelaan in Veller. Bij de inbraak in Veller is een Volkswagen Golf opengebroken. Bij elke inbraak dezelfde methode is gebruikt: de dieven sloegen een een ruit in, waarna de auto kon worden geopend.

Het lijkt erop dat er sprake is van drie daders, zegt René Oosterom van het platform Veilig Veller. ,,De mannen staan op camera. In Veller kwam het over alsof er twee mannen actief waren, maar in De Burgt werden er drie gezien. Misschien dat er in Veller op dat moment een chauffeur in de auto was achtergebleven. Het ging om jongere mannen, denkt Oosterom. ,,We schatten in dat ze achttien of negentien jaar oud zijn.” Een van de mannen droeg een zwarte hoodie met grijze joggingbroek. Een ander had een groene jas met capuchon, een donkere joggingbroek met lichte strepen aan de zijkant. 

Alles wijst erop, dat het om nog niet al te ervaren inbrekers gaat, vertelt Oosterom. ,,We hebben hier vorig jaar tijdens één nacht ook verschillende inbraken gehad. Die mannen braken in zonder braaksporen achter te laten. Dat waren professionals. Nu tikten ze gewoon een raam in om binnen te komen.”

De mannen hadden het niet alleen gemunt op apparatuur uit Volkswagens, ze reden ook rond in een Volkswagen Golf, zwart van kleur. ,,Ze zijn op verschillende momenten in Veller en De Burgt gezien”, aldus Oosterom. ,,Ze zijn even na kwart voor twee ‘s nachts voor het eerst gespot aan de Groninger Meeuwlaan, waar ze inbraken in de eerste auto. Vervolgens hebben camera’s ze opgevangen aan de Orlofflaan, Brahmalaan, Langshanlaan, bij de Intratuin richting De Burgt, aan de Knottenbeltlaan richting de Labreelaan en om half vijf voor het laatst, aan de Deijliuslaan.” Een paar dagen eerder is dezelfde auto ook gespot aan de Vellerselaan, op de kruising met de Welsumerlaan. ,,Ze reden via de Welsumerlaan, Schijndelaarlaan een rondje, waarschijnlijk gingen ze op verkenning.” Veilig Veller komt graag in contact met bewoners die over camerabeelden beschikken, om te bezien of de inbrekers erop te zien zijn.

Dinsdag meldde deze krant juist dat het aantal auto-inbraken in de gemeente Barneveld in 2022 is afgenomen. Er werden 52 inbraken geregistreerd, bijna dertig minder dan het jaar ervoor. Er is al jaren een terugloop te zien. In 2016 was er nog sprake van een inbraakgolf , met name ook in de wijken Veller en De Burgt. Sindsdien liep het aantal meldingen gestaag terug, mede dankzij een nauwere samenwerking tussen inwoners, politie en de gemeente Barneveld. ,,Ze hebben vast de krant gelezen”, lacht Oosterom.

Jannes Bijlsma

Afbeelding
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Leven Dailah in teken van God na 'dieptepunt' studententijd Twintigers 1 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Jonge scouts naar Zuid-Korea: 'Ik spaar al vijf jaar voor deze reis' 1 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Groeten uit Canada: 'Ik voel mij hier als een vis in het water' 4 uur geleden
advertentie