De deelnemers aan de brandweeroefening in de Puurveense Molen. De burgemeester staat derde van rechts.
De deelnemers aan de brandweeroefening in de Puurveense Molen. De burgemeester staat derde van rechts. Gijs van Kruistum

Burgemeester ‘redt’ Puurveense molen in Kootwijkerbroek

8 november 2023 om 15:48 Brand

KOOTWIJKERBROEK De brandweer van Kootwijkerbroek heeft dinsdagavond een oefening gehouden in de Puurveense molen. Extra bijzonder was dat burgemeester Jacco van der Tak deelnam als bevelvoerder.

,,Er was brand ontstaan in het molenaarskantoortje op de derde zolder, direct onder de rieten kap’’, vertelt bestuurslid Gijs van Kruistum van Stichting De Puurveense Molen. ,,Molenaar Reijer van de Kuilen liep flinke brandwonden op en moest worden behandeld. Een extra uitdaging voor de brandweer waren de brandwerende luiken naar de zolder. Die worden normaal elektrisch bediend, maar de stroom was inmiddels uitgevallen.’’

MOLEN GERED ,,De brandweer wist uiteindelijk door te dringen tot de brandhaard, die inmiddels ook zolder vier had bereikt’’, vervolgt hij. ,,Ondertussen was ook een inzet van buitenaf opgezet met een waterkanon. Na een half uur was de brand onder controle. Molen gered, missie geslaagd en bevelvoerder geslaagd. Bevelvoerder Van der Tak wist zijn manschappen goed aan te sturen, waardoor erger werd voorkomen’’, aldus Van Kruistum, die namens het stichtingsbestuur de brandweer van Kootwijkerbroek bedankt voor hun inzet. 

Het is bijna zestig jaar geleden - in februari 1964 - dat de vorige molen van Kootwijkerbroek in vlammen opging als gevolg van kortsluiting. De huidige Puurveense molen op de hoek van de Puurveenseweg en de Walhuisweg werd eind 2015 in gebruik genomen.

'Brand' in de Puurveense molen.
Bevelvoerder Jacco van der Tak met de 'gewonde' molenaar Reijer van de Kuilen.
Overleg tussen bevelvoerder Jacco van der Tak en 'zijn' manschappen.
Overleg tussen bevelvoerder Jacco van der Tak en 'zijn' manschappen.
advertentie
advertentie