Afbeelding
Pauw Media

St(r)eekproef De Roskam: 'Dé culinaire toegangspoort naar Veluwe'

2 juni 2018 om 09:13 Nieuws

ACHTERVELD Huub Oudshoorn uit Voorthuizen is landelijk bekend als chefkok. Hij bezoekt elke twee weken een restaurant in de regio en schrijft voor de rubriek St(r)eekproef een recensie over de specialiteit van het huis. Vandaag restaurant De Roskam in Achterveld.

Deze St(r)eekproef naar Achterveld heb ik te danken aan Gerrit Tijmensen. Als oud-wethouder zeker geen onbekend persoon in de gemeente Barneveld en een trouwe volger van mijn rubriek in de Barneveldse Krant. Ik krijg van Gerrit de complimenten voor mijn verhalen tijdens een treffen in Barneveld. De dorpspromotor vraagt daarbij meteen waarom ik niet naar Achterveld kom. Ik besluit in te gaan op dit speciale verzoek. Als eerste bezoek ik hotel-restaurant De Roskam, dat bij mij alleen bekend is van een zondagmorgen Frühschoppen in de achterzaal d'Ouwe Peerdestal met muzikanten in Lederhose en pullen bier. Nader onderzoek wijst uit dat De Roskam in 1859 is ontstaan als pleisterplaats voor de handelaren uit de Duitse stad Hessen, die hun waar met paard en wagen via de Veluwe naar Amersfoort (Eem) brachten. We hebben deze pleisterplaats met goede verzorging voor mens en dier dus te danken aan de Hessenroute.

D'Ouwe Peerdestal aan de achterzijde fungeert nu als zaal met een schitterend open patioterras. Dit doet mij door de inrichting nog steeds denken aan de tijd van vroeger. Geweldig, behoud deze historische stal. De familie Van Uhm, van oorsprong uit Gendringen, is al sinds 1962 de uitbater van dit historische pand, dat in de loop der jaren steeds is aangepast aan de behoefte van de dorpelingen en passanten. Inmiddels staat de tweede generatie Van Uhm, Theo en zijn vrouw Ellie uit het plaatsje Goes, al 29 jaar aan het roer. Ze voelen zich helemaal thuis in het katholieke dorp Achterveld, dat met ruim tweeduizend inwoners, een hechte gemeenschap vormt.

TUSSEN KEI EN EI Ik rijd via Terschuur naar Achterveld. Na de kerk en restaurant de Tolboom ga ik over de A1 en het spoor en dan sta je ineens voor de prachtig vol in bedrijf zijnde molen, Den Olden Florus. Het is een heerlijk landelijk, bochtig, weggetje naar het dorpje tussen de Kei en 't Ei, de parel van de lekkere Vallei, de toegangspoort naar de Veluwe, en hoe je Achterveld maar wil noemen. Steeds rechtdoor, dan sta je vanzelf stil voor De Roskam, met links de schitterende katholieke kerk van de St. Jozefparochie, robuust van vorm en de speelse lijnen van de pannendaken en de passende groenvoorziening rond de kerk.

Precies om 18.00 uur parkeer ik zonder probleem mijn auto en luister naar het Angelus van de kerkklokken. Vervolgens word ik door een vriendelijke ober welkom geheten. Ik vertel wie ik ben. Met dit heerlijke weer kies ik een tafeltje op het schitterende, elektronisch te overdekken en gedeeltelijk verwarmde terras, voor een aperitief met mijn tafelgenote. Daarna krijg ik ook een hartelijk welkom van Theo en Ellie. De stoelen zitten heerlijk. De kussenovertrekken, in een warme kleur met het logo van De Roskam op de rugzijde, geven het geheel een chique uitstraling. Met als achterbuurman Bierbrouwerij De Volle Maat is de keuze van een lekker Hoog Blondje voor mij snel gemaakt. 

WEKEROMS ROSÉKALF Het is nog zo lekker op het terras na de amuse van een tartaartje van MRIJ-rund (Maas, Rijn en IJssel), gepocheerd kwartel-ei en truffelmayonaise, dat ik besluit om ook buiten te eten. Willem van de Weerdt, de vriendelijke ober, maakt een royalere tafel voor ons gereed en verder laten wij ons heerlijk verwennen. Willem vraagt of wij een wijntje bij het voorgerecht willen drinken. Graag, maar dan wel een die past bij het gerecht dat de chefkok en zijn sous-chef bedacht hebben. Niet veel later, na het neutraliseren met een stukje brood, krijg ik een Miquel Torres, Cordillera Chardonnay te proeven. Deze witte wijn maakt mij nieuwsgierig wat het passende gerecht zal worden. Een feestje! 

Het voorgerecht wordt op een smal, langwerpig bord ingezet, wat een presentatie. Salade van kreeft met short-ribs van Wekeroms rosékalf, gelakt met een kreeftkaramel en door het gebruik van de corail (zachte merg in de kop en tegen het rugschild van de kreeft) is er een prachtige kleur van bloedkoraal en smaak verkregen. De wijncombi maakte het compleet, super.

VELUWSE EEND Na dit voorgerecht ben ik wel heel nieuwsgierig wat het hoofdgerecht gaat brengen. Willem laat mij de volgende wijn proeven, een rode Le Preare Veronese, vol smaak en het fruit doet gemakkelijk drinken, maar wat past hierbij? De Veluwse eend met chutney van kalf, gegrilde watermeloen en hoisinsaus, een echt Kantonees gerecht, de Pekingeend, goed getrancheerd en teruggelegd, met een juiste cuison (gaarheid), een geweldige bordpresentatie, een aparte lekkere smaaksensatie van de gegrilde meloen en de pommes d'amandine, een balletje van half aardappelpuree en soezenbeslag gerold door de geschaafde amandelen en gefrituurd. Dit alles zegt mij dat hier een vakman kookt, met veel kunde en ervaring. Toppie! Het dessert is net zo fraai: een chocoladetaartje, rood fruit en cassis sorbetijs en zeker in combi met de dessertwijn Menard Pineau Des Charentes.

OUDE BEKENDE Na dit culinair zeer hoogstaande menu vraag ik aan Willem of ik even met de chefkok aan de tafel kan zitten. ,,Ik ga hem halen en u zult verrast zijn wie dat is´´, zegt hij en loopt lachend naar de keuken. En wie zit er bij mij aan tafel om te evalueren? Ja hoor, het is Joop Ruyters, de voormalige chefkok van De Witte Holevoet in Scherpenzeel, dat helaas moest sluiten. Ik geef Joop en zijn sous Michel van Druten de complimenten. Het evalueren is dan ook vlot gebeurd en vervolgens krijg ik een rondleiding door het geweldige bedrijf van Theo en Ellie. Theo en ik kennen elkaar nog van vroeger, toen we werkzaam waren in De Klepperman in Hoevelaken. Het restaurant is onlangs aangepast, zeer sfeervol, maar wel in de oude luister. We lopen door de royale keuken met alle apparatuur die je je maar wensen kunt. ,,Hiermee kan ik prima uit de voeten. Ik mag mijn eigen ding doen, super toch´´, zegt Joop. Er is nog meer: een wijnkelder, opkamer, cafébiljart, ondergrondse schietbaan, hotel (tien kamers) en Ons Gebouw. Met andere woorden: wat een gemak, alles onder één dak. Voor mij is De Roskam dé culinaire toegangspoort naar de Veluwe. Met de klanken van muziekvereniging DWS op de achtergrond rijd ik Achterveld uit. Gerrit bedankt.

Restaurant De Roskam, Hessenweg 212, Achterveld, telefoon 0342-451223, info@deroskam.nl, www.deroskam.nl.  

Beoordeling specialiteit van het huis: Veluwse eend, chutney van kalf, gegrilde watermeloen en hoisinsaus

Gebruik lokale ingrediënten: 4,5 toques (koksmutsen)

Gebruikte bereidingstechnieken: 5 toques

Presentatie gerecht: 5 toques

Originaliteit/vernieuwend: 5 toques

Smaak: 5 toques

Bediening en kleding: 5 toques

Bereikbaarheid en parkeren: 4,5 toques

Drank- en spijskaart: 4,5 toques

Wijn-drank-spijscombinatie: 5 toques

Prijs-kwaliteitverhouding: 5 toques

Restaurant De Roskam is beoordeeld met vijf toques - 'superlocatie'

Een deelnemer kan maximaal vijf BDU-toques/bestekjes/chopsticks verdienen.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie