'JFC-reis was mooi, maar keihard'

3 maart 2012 om 00:00 Nieuws

BARNEVELD - Ze wisten gedeeltelijk wat hen in Zuid-Afrika te wachten stond, maar toch kwamen de 21 leerlingen van het Johannes Fontanus College (JFC) uit Barneveld met onverwachte ervaringen terug in Nederland. ,,Het is een illusie om te denken dat de problemen die we daar zagen in twee weken op te lossen zijn. Een begin maken konden we echter wel”, vinden JFC’ers Rooswita van Triest (17) en Regina van Leeuwen (16).

De leerlingen maakten samen met aardrijkskundeleraar Wim van der Veen (50) een reis voor de christelijke hulporganisatie Stichting Hulpverlening Internationaal Barneveld (SHIB).

Vrijdag 10 februari vertrok een vliegtuig met de groep richting Zuid-Afrika. Twee weken lang verbleven ze op een landgoed in Swartruggens, een plaats ten noordwesten van Johannesburg. Rooswita: ,,Na een voorbereiding van anderhalf jaar, met daarin veel acties om in totaal 48.000 euro op te halen voor SHIB, waren we eindelijk op de plek van bestemming. Na een dag bijkomen stond zondag de eerste echte kennismaking met de plaatselijke bevolking op het programma”, blikt de vwo-5-leerlinge terug. De groep bezocht een ‘witte’ kerk. Regina (havo 5): ,,Ik had het idee dat apartheid in Zuid-Afrika bijna niet meer bestond, maar we kregen het tegendeel te zien”, legt ze uit. ,,Aan zwarte mensen, die ook in de kerk zaten, werd geen aandacht besteed. Ze werden, bij welke handeling dan ook, genegeerd en overgeslagen. Toen we ‘s avonds terug in ons verblijf kwamen, hebben we het er met elkaar nog lang over gehad.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie