‘Op termijn woningbouw op terrein Vink in Barneveld’

29 januari 2010 om 00:00 Nieuws

Over globaal tien tot vijftien jaar verhuist Vink volgens plan naar de Wencopperweg op het nieuwe bedrijventerrein Harselaar-Zuid. ,,Vanuit de gemeente is de gedachte om de vrijkomende ruimte te bestemmen voor woningbouw, dat ligt het meest voor de hand”, zei De Kruijf.

Geluidshinder voor bewoners Wildforster BARNEVELD - Het terrein van aannemingsbedrijf Vink aan de Valkseweg in Barneveld is op termijn geschikt voor woningbouw. Dat zei wethouder Aart de Kruijf donderdagavond tijdens de vergadering van de commissie grondgebied. ,,Tot die tijd moet het geldende bestemmingsplan voor het terrein in orde zijn.”

Door Wouter van Dijk

Rob Vink van aannemingsbedrijf Vink na afloop van de vergadering: ,,In overleg met de gemeente bekijken we te zijner tijd wat de mogelijkheden zijn en natuurlijk waar op dat moment vraag naar is. Het is inderdaad een mooie plek voor woningen.”

Binnen het geldende bestemmingsplan voor Vink vallen niet alle activiteiten die daar nu plaatsvinden. ,,Daarom willen we alle huidige activiteiten legaliseren binnen een ruimer plan”, zei De Kruijf. ,,Het gaat er dus niet om dat er activiteiten of bebouwingsmogelijkheden bijkomen op het terrein.”

Specifiek gaat het om een deel van het terrein waar nu geparkeerd wordt, terwijl daar een woonbestemming op ligt. Daarnaast vindt betonindustrie plaats op een plek met de bestemming transportactiviteiten.

Verruiming van het bestemmingsplan betekent volgens de wethouder niet dat het gevaar bestaat dat in de toekomst een ander bedrijf gebruik gaat maken van de mogelijkheden op deze locatie, wanneer Vink verhuisd is. Enkele raadsleden uitten die zorg. ,,Dit bestemmingsplan moet direct verdwijnen als Vink is verhuisd”, zei Gera Siemeling (CDA).

Bewoners aan de Wildforster, aan de overkant van de spoorlijn Amersfoort-Ede, meldden tijdens de vergadering de laatste twee jaar veel meer geluidshinder te ervaren door Vink. ,,Tegenwoordig begint het lawaai al om half zeven ‘s ochtends”, zei Leen van der Zande, één van de acht bezwaarmakers. ,,De capaciteit van bijvoorbeeld de betonindustrie is flink uitgebreid en er is veel verkeer op het bedrijfsterrein.’’

Volgens de omwonenden biedt de gemeente met het nieuwe bestemmingsplan Vink meer ruimte, ten koste van de burgers. ,,Wij willen gewoon een goed leefklimaat, desnoods zoeken we het hogerop’’, aldus Van der Zande.

Rob Vink: ,,We proberen juist maatregelen te treffen om geluidsoverlast te beperken. Bijvoorbeeld door nieuwe machines en geluiddempende aanpassingen.’’

Bezwaren op basis van geluidsoverlast worden in de bestemmingsplanwijziging nu niet meegenomen, meldde de wethouder. ,,Dat komt later aan de orde wanneer de provincie Gelderland een nieuwe milieuvergunning afgeeft voor Vink. Op dat moment wordt ook gekeken naar bijvoorbeeld de werktijden.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie