‘Esvelderbeek moet groen blijven’

30 juli 2009 om 00:00 Nieuws

De brief aan de ministers Gerda Verburg en Jacqueline Cramer, waarin de federatie deze locatie naast zo’n twintig andere plekken in de provincie aankaart, is mede ondertekend door een groot aantal natuurorganisaties, waaronder Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten en Milieudefensie Barneveld.

Milieufederatie stuurt brandbrief naar ministerie BARNEVELD/STROE - De ingetekende groene verbindingszone langs de Esvelderbeek tussen Stroe en Barneveld verdwijnt als de provincie Gelderland niet wordt teruggefloten. Dat stelt de Gelderse Milieufederatie in een brandbrief aan de ministeries van landbouw (LNV) en ruimtelijke ordening (VROM).

Door Wouter van Dijk

Begin deze maand stelden Provinciale Staten van Gelderland nieuwe grenzen vast van zowel de ecologische hoofdstructuren (EHS) als verbindingszones, stroken land die meestal langs beken lopen en verschillende natuurgebieden met elkaar moeten verbinden. In totaal is in de provincie 3000 hectare waar nieuwe natuur kan komen, geschrapt uit het oorspronkelijke plan uit 2005. Deels omdat de provincie zo naar eigen zeggen de gebieden die overblijven ‘robuuster’ maakt, deels ook omdat het rijk niet voldoende wil meebetalen.

De Gelderse Milieufederatie (GMF) is het hier niet mee eens en vraagt de ministers om het besluit van de provincie ongedaan te maken. ,,Op bepaalde plekken is het niet zo’n probleem om verbindingszones te schrappen, mits daar compensatie in andere gebieden tegenover staat”, zegt Joost Reijnen van de GMF. ,,Vooral als je weet dat nieuwe natuur in de toekomst op bepaalde plekken weinig kans van slagen heeft, maar er zijn uitzonderingen”, vult hij aan. ,,De Esvelderbeek is er daar één van. Volgens ons is ontwikkeling van nieuwe natuur langs deze beek wel degelijk kansrijk. Bovendien weten we dat de provincie Utrecht een verbindingszone langs dezelfde Esvelderbeek wel laat bestaan. Dat heeft zo dus weinig zin, want de zone loopt straks dood en verbindt dus niets meer.”

De gedachte achter een verbindingszone is dat onder anderen particulieren en gemeenten bij nieuwe initiatieven rekening houden met de natuurwaarde en daarop inspelen. ,,Door zones te schrappen, ben je die grip kwijt.”

De Esvelderbeek begint iets ten zuiden van Stroe en stroomt ten noorden van Barneveld om verderop uit te komen in de Barneveldse Beek.

De zone langs het gedeelte vanaf Stroe tot aan Barneveld is nu geschrapt. Dat geldt niet voor een groenzone langs de Esvelderbeek ten noorden van Barneveld, tussen woonwijk Vaarst en bedrijventerrein Harselaar. ,,Hier zijn we samen met Barneveld in overleg om volgend jaar te starten met de aanleg”, zegt Marjan Visscher van het Geldersch Landschap.

Naast de Esvelderbeek is onder meer een verbindingszone langs de Lunterse Beek tussen Ede en Veenendaal geschrapt en valt natuurgebied De Buzerd in de gemeente Ede, net ten zuiden van Barneveld, niet meer binnen de ecologische hoofdstructuur. Ook hiertegen komt de Milieufederatie in het geweer. De provincie wacht een eventuele reactie van de ministeries af. ,,De aanpassingen in het plan bevatten geen concrete beleidsbeslissingen, daardoor kan de federatie bij de provincie geen bezwaren indienen”, reageert woordvoerder Petra Borsboom.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie