‘Volop kansen voor starters op woningmarkt’

18 maart 2009 om 00:00 Nieuws

De startersavond wordt voor het eerst gehouden. Aan de orde komen allerlei vragen die starters op de koopwoningmarkt hebben. Zaken als ‘Voor de eerste keer een huis kopen’, ‘Is het nu een goede tijd om een huis te kopen?’, ‘Hoeveel kan ik lenen?’ en ‘Kom ik in aanmerking voor een SVn-starterslening?’ komen aan bod.

Makelaar en bank bundelen krachten BARNEVELD/VOORTHUIZEN - Met een startersbijeenkomst op vrijdag 27 maart willen de Rabobank Barneveld-Voorthuizen en Midden Nederland Makelaars laten zien dat starters wel degelijk kans hebben op de woningmarkt.

Door Tijs van den Brink

Behalve de genoemde bank en makelaardij, werken notarissen van de kantoren Dangremond en Pool mee aan de startersavond in beide plaatsen. Tevens houdt de Barnevelder Nico van Est van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) een presentatie.

Doorstromen

Volgens makelaar Andries Mulderij van Midden Nederland Makelaars betekent het stimuleren van de startersmarkt een algehele stimulering van de woningmarkt. ,,Als starters huizen kopen, heeft dat effect op de verkoop van woningen in alle segmenten. Hij hoopt dat daardoor verkopers kunnen doorstromen naar een volgende woning.”

Herbert van Efferen, manager hypotheken bij de Rabobank in Barneveld-Voorthuizen, vindt dat de bank en de makelaardij met de bijeenkomsten ,,hun verantwoordelijkheid naar de markt toe nemen.”

,,Twee toonaangevende bedrijven uit deze regio bundelen hun krachten om de markt weer vlot te trekken.”

Volgens Van Efferen is het van groot belang dat starters zich goed laten informeren en drempels laten slechten. ,,Baseer je als starter op de feiten en niet op de emotie, gebruik je gezonde boerenverstand.”

Mulderij: ,,Starters kunnen nog prima een huis kopen, het kan zijn dat door de economische situatie de schrik hen in de benen zit, maar de meeste starters hebben nog steeds hetzelfde salaris als vorig jaar. Ze kunnen nog steeds kopen, dat is niet veranderd.”

Angst

Van Efferen ziet dat de markt geremd wordt door sentiment. ,,Maar angst is een slechte raadgever’’. Het is van belang dat de starters het tussen de oren weer helder krijgen. Er zijn nog steeds starterswoningen beschikbaar.” Mulderij: ,,Ik werk nu zo’n tien jaar bij Midden Nederland Makelaars en al tien jaar wordt er geroepen dat er nauwelijks keus is voor starters. Nu is er wel keuze en kun je als starter wat tijd nemen om je te oriënteren.”

Volgens de beide organisatoren van de avond zijn er honderden starters in de gemeente Barneveld, mensen die nog niet eerder een woning hebben gekocht. ,,De meesten zijn jong, tussen de 20 en 30 jaar.”

De vertegenwoordiger van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting spreekt op de startersavond in beide plaatsen. Hij gaat vooral in op het hoe en waarom van de zogenaamde Starterslening. Een mogelijkheid waarvan in Barneveld tot nu toe nog maar weinig gebruik wordt gemaakt.

Starters zouden volgens Van Efferen in ieder geval moeten gaan praten met de bank over de mogelijkheden tot financiering van een woning. ,,Zo’n hypotheekadvies is heel zorgvuldig, je wordt niet snel overgefinancierd. Op het moment is de rente gunstig, zeker historisch gezien. Maar ga dan wel in gesprek met een betrouwbare partner, niet eentje die gaat voor het korte-termijngeluk. Kies er één die gaat voor het gewin op lange termijn.”

De startersavond in de Rabobanken van Barneveld en Voorthuizen wordt gehouden op vrijdag 27 maart van 19.30 tot 21.30 uur. Het eerste uur is gereserveerd voor de inleidingen over starterswoningen, financiering, de rol van de notaris en de mogelijkheden voor een Starterslening. Het tweede uur is op beide locaties ingeruimd voor de informatiemarkt.

Op beide locaties houdt Nico van Est van SVn een korte inleiding. In Barneveld spreken verder Andries Mulderij van MNM, Susan Berkhof van de Rabobank en Aart Dangremond van het gelijknamige notariskantoor. In Voorthuizen spreekt naast Van Est de makelaar Rita Floor van MNM, Mindert Pool van het gelijknamige notariskantoor en Gaby Thoben van de Rabobank.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie