Geen windturbines in Terbroek

4 februari 2020 om 08:50 Nieuws Deel je nieuws

Ik heb de Barneveldse krant goed gelezen afgelopen weekend en ik las prachtige woorden zoals: winddialoog, dialoogresultaat, structuurvisie, locatietafels, woorden om met een charmeoffensief de bewoners rijp te maken voor het plaatsen van windturbines. Maar ga dan in gesprek als die hard werkende Terbroekers ook kunnen en niet op twee middagen en  kondig het ruim van te voren aan.

Ik las ook dat Zeumeren niet meer opgenomen wordt in de structuurvisie.

Dus het loont blijkbaar om te protesteren.

 

In dit landelijke gebied met veel historie en veel groen, klompenpaden en prachtige uitnodigende fietspaden moet je geen windturbines plaatsen. Dat moet je als gemeente niet willen en krijg je de handen nooit voor op elkaar. Ik ken de wereld van windenergie en mijn ervaring is bij elk project: de bevolking moet het dragen, er moet draagvlak zijn. Anders krijg je oorlogstoestanden zoals in Groningen en Drenthe. Of zoals in Houten waar de turbines de helft van de tijd stil staan en dus niet rendabel zijn.

 

Wat dan wel: waarom slaan de gemeenten Barneveld Nijkerk en Amersfoort de handen niet ineen en plaatsen een aantal grote turbines op het nieuwe verkeersplein Hoevelaken?

Daar gaat niemand protesteren en daar heb je maximale windcapaciteit. Op welke locatie de machines produceren namens welke gemeente maakt niet uit.

We hebben voorbeelden genoeg in Nederland waar turbines naast snelwegen staan. Zelfs dichtbij aan de A30 in Ede. Niemand stoort zich eraan, en ze hoeven niet uitgezet te worden vanwege slagschaduw of geluidsoverlast.

De nieuwste generatie windturbines produceert tegen de tijd dat gebouwd gaat worden

5 Mw. Dus het aantal turbines kan ook aanmerkelijk lager. 

 

Beste wethouders laat de frisse wind nog eens flink door uw haren waaien en neem de locaties Blankenhoef en Kallenbroek - net als Zeumeren - niet meer op in de structuurvisie, dit is een doodlopende weg.

 

Ton Huisman

Zwartebroek

advertentie
advertentie
advertentie