1-0
1-0 Theo Beumer

Van Gent Finaleweken: Houdini-act Advendo ‘57 krijgt gestalte

Voetbal

EDERVEEN Een ware houdini-act kreeg zaterdag behoorlijk vorm in Ederveen. Voetbalclub Advendo ‘57 staat vrijwel het hele seizoen op een degradatieplaats in de derde klasse, maar komt de laatste weken steeds dichterbij een plek die recht geeft op nacompetitievoetbal. Zaterdag wonnen de Ederveners thuis met 3-0 van nummer vier Zeewolde. Omdat concurrent Stroe verloor van Hoevelaken is Advendo ‘57 nu twee punten verwijderd van de nacompetitieplaats. 

door Wim van Kessel 

In het zwartste scenario was Advendo ‘57 zaterdagmiddag gedegradeerd bij een nederlaag tegen Zeewolde en een overwinning van Stroe. Maar alles liep totaal anders. De Ederveners troffen in Zeewolde, voor het seizoen de titelfavoriet, een ideale opponent. De ploeg uit de polder kon theoretisch nog wel de nacompetitie halen, maar leek daar zelf weinig vertrouwen in te hebben. De Ederveners kregen al wat mogelijkheden via Martijn van den Dikkenberg, Marien van Roekel en Jordie Koudijs, voordat na ruim een kwartier een 1-0 voorsprong werd genomen via Jan Mulder. ,,Hij maakte goed gebruik van een opbouwfout van hun kant’’, had Jacco van den Brink gezien.

Advendo speelde net als de laatste weken overal één op één. Het gevolg was wel dat een slordigheid direct gevaar opleverde. Zo moest Mulder een fout van Rik Kelderman herstellen ten koste van een gele kaart. ,,Het systeem ligt ons goed. Wij hadden wat problemen met druk zetten. Waren vaak een stapje te laat, waardoor de tegenstander er door heen kon voetballen. Nu dwingen wij de tegenstander de lange bal te spelen. Dan is het zaak vooral de persoonlijke duels en de tweede bal te winnen. Dat lukt ons vaak.’’

KANSEN Hoewel Zeewolde iets makkelijker voetbalde, waren de kansen voor de hekkensluiter. ,,Wij verzuimden voor de rust de 2-0 te maken’’, waarmee de aanvoerder doelde op kansen van Dirko Bos en Martijn van den Dikkenberg. 

,,In de tweede helft was het iets slordiger van onze kant. Maar wij gaven eigen geen enkele kans weg. En bij een mogelijke kans wisten wij er een been of voet tussen te krijgen.’’ Advendo toonde in deze periode aan geen echte schutter van formaat te hebben. 

Aangemoedigd door een fanatieke aanhang, viel tien minuten voor tijd de beslissing. ,,Een doelpunt van Dick van Heerdt. Ik kon het niet goed zien. Maar bijna vanaf de achterlijn ging de bal er nog in. Leuk voor Dick, hij had even een iets mindere periode en speelde in het tweede elftal’’, meende Jacco van den Brink. Uiteindelijk bepaalde Richard Lokhorst de eindstand op 3-0. 

,,Wij leven nog’’, stelde Van den Brink, nadat hij had gehoord dat Stroe definitief had verloren. ,,Het verschil is nog twee punten. Alles kan nog. Ik geef ons 100 procent kans de PD competitie te halen. Zeker als wij blijven voetballen zoals in de laatste weken. Eerst wacht Hoevelaken uit, dat kansrijk is voor de derde periode. Ook daar moeten wij kunnen winnen.’’ Als dat gebeurt en Stroe pakt tegen Zwart’63 en Blauw Geel’55 maximaal drie punten, moet ook gewonnen worden in de laatste wedstrijd thuis tegen SKV. ,,Dat gaat ons lukken’’ sluit Jacco van den Brink gedecideerd af. 

Wellicht wordt de houdini-act dan vervolmaakt. 

2-0
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
3-0
Jan Fluit
advertentie
advertentie