Michael Korrel (archief) had alle reden tot juichen afgelopen weekend.
Michael Korrel (archief) had alle reden tot juichen afgelopen weekend. Epa/christophe Petit Tesson

Gouden Korrel: ‘Dit was een perfect weekend’

23 februari 2021 om 11:12 Vechtsporten

BARNEVELD ,,Dit was een zeer geslaagd, eigenlijk wel perfect weekend.” Judoka Michael Korrel is buitengewoon content teruggekeerd in Nederland. Zaterdag pakte hij een gouden medaille bij de Grand Slam in het Israëlische Tel Aviv. De oud-Barnevelder (26) won de finale in de klasse tot 100 kilogram van de Israëliër Peter Paltchik. ,,Hier doe je het voor.”

Korrel, die sinds eind vorig jaar in Assendelft woont, maar daarvoor dus enkele jaren in Barneveld, had vóór de krachtmeting in het Midden-Oosten merkwaardige maanden achter de rug. ,,Ik had natuurlijk die knieoperatie achter de rug en door corona waren er gewoon geen wedstrijden. Alleen in Doha, zo’n vier weken geleden, kon ik me weer meten met andere topjudoka’s. Toen ging het nog niet zo goed en verloor ik in de tweede ronde. Dat heb ik afgelopen weekend dus aardig goed gemaakt, dit was zeer geslaagd, eigenlijk wel perfect.”

OVERTUIGENDE ZEGES Korrel, die brons veroverde op de WK van 2019 en in datzelfde jaar de World Masters won, maakte indruk op het toernooi met overtuigende zeges, onder meer in de halve finales tegen de Rus Niiaz Iliasov. ,,Daar had ik nog nooit tegen gejudood en kwam ik dus voor het eerst tegen. Het was geen misselijke tegenstander, maar het ging goed.” De zege tegen thuisfavoriet Paltchik in de eindstrijd kreeg pas gestalte in de extra tijd, de zogenoemde golden score. Korrel kreeg zijn tegenstander ietwat moeizaam op de schouder, maar kreeg na het bekijken van videobeelden toch de winst toebedeeld. ,,Tegen hem had ik al eens twee keer verloren, een prachtige revanche dus, en nog wel in zijn land. Het was alleen jammer dat er wegens corona geen publiek aanwezig was. Maar goed, ook daar raken we steeds meer aan gewend…”

Naast het judo is het klussen geblazen. ,,Ja, het is voor het eerst dat ik een huis heb gekocht, samen met mijn vriendin Amanda. Bevalt goed hoor, een beetje klussen en rommelen, hoewel ik het zware werk door mijn familie laat doen. Ik wil niet geblesseerd raken natuurlijk in dit olympische jaar.” Niet alleen prestige stond afgelopen zaterdag op het spel, ook punten voor de wereldranglijst. ,,Na Doha hebben we de teugels aangetrokken en is er nog meer aan mijn fysiek gewerkt. In Israël was het de bedoeling zo ver mogelijk te komen en dus punten te pakken voor de ranking. Dat is ook weer belangrijk met het oog op de loting voor de Olympische Spelen. Nou, dat is dus heel goed gegaan, deze test op het allerhoogste niveau. Ik heb ook niet de minsten verslagen en heb genoten van begin tot eind.”

Voor Korrel gold in Tel Aviv uiteraard het resultaat, maar dat was zeker niet het enige. ,,Het ging mij om het puur inhoudelijke, het judo zelf dus. Ik lette daarbij of alles, de techniek, de tactiek, de fysiek. Als ik dat allemaal bekijk, kan ik ook daarover zeggen dat dit één van mijn allerbeste toernooien ooit was. ‘Inhoudelijk was het zeer interessant’, zoals ik dat noem. Morgen (vandaag, JJ) ga ik evalueren met mijn coach Benito Maij en gaan we beelden terugkijken. Er zal vast iets te vinden zijn dat nóg beter kan denk ik zo.”

TRAININGSKAMPEN De komende weken is het tijd voor trainingskampen. ,,Als het allemaal gaat zoals gepland, vlieg ik naar Fuerteventura en naar Georgië, daar kunnen we een lekker trainingsblok inlassen. Wedstrijden vinden nog wel plaats, maar daar doe ik niet aan mee. Vanaf mei is het namelijk knallen geblazen, dan hebben we in die maand eerst het EK, in juni het WK en dan in augustus de Spelen. Het jaar is al raar, maar is eigenlijk nog raarder geworden met al die belangrijke toernooien vlak na elkaar. Wat mijn doelen zijn? Ik wil pakken wat ik pakken kan, als het fysiek allemaal te doen is. Maar ik sluit ook niet uit een toernooi over te slaan als het in de knel komt met Tokio. De Spelen zijn en blijven namelijk hét doel, dat blijf ik ook zeggen. Daar wil ik in elk geval nóóit halfbakken het toernooi in. ‘Tel Aviv’ geeft in ieder geval weer genoeg vertrouwen, ik heb bewezen nog bij de wereldtop te zitten!” Andere judoka’s waren overigens ook op dreef in Israël. Jur Spijkers pakte brons bij de zwaargewichten. Hij verraste Roy Meyer in een rechtstreeks gevecht om een medaille. Meyer kreeg in de golden score een derde straf. Hij concurreert in de klasse boven 100 kilogram met Henk Grol om een ticket voor de Spelen. Grol had de Grand Slam in Tel Aviv overgeslagen. Hij richt zich volledig op de EK die in april worden gehouden. Grol won vorige maand brons op de World Masters in Doha. Marhinde Verkerk won in de klasse tot 78 kilogram een bronzen medaille. De voormalig wereldkampioene nam de Duitse Luise Malzahn in een heupzwaai die waza-ari opleverde.

Jurre Jochemsen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie