Jan Vossegat in juli 2020 op zijn erf in Zelhem.
Jan Vossegat in juli 2020 op zijn erf in Zelhem. ...

Jan Vossegat (1931-2020): ‘Schaatsen deed ik nog liever dan wielrennen’

30 december 2020 om 10:25 Overig

BARNEVELD Ex-Barnevelder Jan Vossegat is zaterdag 26 december onverwachts overleden. Enkele uren nadat hij zijn 89e geboortedag vierde overleed Jan Vossegat in zijn slaap. Hij laat een vrouw, een zoon en twee dochters achter.

ECHTE BARNEVELDER Jan Vossegat en zijn vrouw Greet woonden sinds 22 jaar in Zelhem. Het echtpaar woonde voor die tijd 42 jaar in de Koekoekstraat in Barneveld. ,,Ik ben wel een echte Barnevelder. Als ik de toren zie, dan kom ik thuis. Maar we willen niet meer terug om in Barneveld te wonen,’’ zo vertelde Vossegat in juli van dit jaar in een interview met de Barneveldse Krant.
Vossegat was op sportief gebied een fenomeen in Barneveld, de regio en ver daar buiten. Fietsen en schaatsen bepaalden zijn leven.
,,We fietsen beiden nog zonder elektrische ondersteuning. Het is een voorrecht dat we dat nog kunnen doen,’’ zei een energieke Vossegat afgelopen zomer tijdens het bezoek aan zijn ‘landgoed’ in Zelhem.

SCHAATSEN OP NATUURIJS ,,Schaatsen deed ik nog liever dan wielrennen. Fietsen kan altijd, maar schaatsen op natuurijs was echt heel bijzonder.’’ De geboren Barnevelder (,,Ik ben geboren in ‘Klatshut’ aan de Valkseweg’’) groeide uit tot een schaatser van meer dan modaal niveau. Vossegat reed talloze klassiekers met een lengte van 100 of 150 kilometer. Zo won hij de Ronde van de Noordwesthoek.

ELFSTEDENTOCHT In 1954 reed de toen 23-jarige Vossegat voor de eerste keer de Elfstedentocht. ,,Als wedstrijdrijder had ik goede hoop op een klassering in de top tien. Ik reed goed die dag, maar kwam in een scheur terecht en reed een schaats krom. Uiteindelijk heb ik op geleende houten kleppers de finish nog gehaald. Ik eindigde als 40e of zoiets.’’
Ook in de Elfstedentocht van 1963, 1985 en 1986 kwam Jan Vossegat aan de start. De laatste drie keer als toerrijder. ,,In 1963 heb ik de finish niet gehaald. Ik moest opgeven toen we bij Sloten waren. Ik kon niet meer verder, want mijn ogen waren bevroren.’’
Voor de laatste Elfstedentocht in 1997 had Vossegat ook een startbewijs. De Barnevelder zag toen af van deelname en gaf zijn startkaart aan zijn goede schaatsvriend Maas van Beek.
Jan Vossegat was tot op de dag van zijn overlijden lichamelijk in goede conditie. ,,Hij was zo fit als iemand van 60 jaar,’’ zegt één van zijn vier nog levende broers. Jan Vossegat heeft ook één zus en een overleden jongere broer. ,,Voor Jan was op tweede kerstdag de cirkel rond. Zijn geboortedag is ook zijn sterfdag geworden. Daar had hij het vaak over.’’ Jan Vossegat is vandaag, in Doetinchem, in besloten kring gecremeerd.

Berry Kamphorst

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie