Antwerpen

26 mei 2023 om 10:43

Werkstraffen voor studenten België om fataal afgelopen ontgroening

(ANP) De dispuutgenoten van een Belgische student die zijn ontgroening niet overleefde zijn veroordeeld voor zijn dood. De rechter heeft de achttien studenten vrijdag werkstraffen en boetes opgelegd.

De leden van studentenvereniging Reuzegom onderwierpen de toen 20-jarige Sanda Dia vijf jaar geleden dertig uur lang aan allerlei vernederingen en ontberingen. Hij liet uiteindelijk onderkoeld en vergiftigd het leven.

Dia wilde vijf jaar geleden lid worden van hun Leuvense studentendispuut Reuzegom en moest daarvoor allerlei mensonterende dingen doen. De nieuwkomers moesten in de decemberkou in een zelf gegraven put gaan zitten en liters zoute visolie drinken terwijl er emmers ijskoud water over hen heen werden gegooid. Dia raakte bewusteloos, werd na een uur zwaar onderkoeld en met een zoutvergiftiging uit de put gehaald en enkele uren later naar het ziekenhuis gebracht. Daar stierf hij twee dagen later door orgaanfalen. De studentenclub werd kort daarna ontbonden.

Tegen de Reuzegom-leden waren gevangenisstraffen geëist, maar het Antwerpse hof van beroep houdt het bij werkstraffen en boetes.


Londen 

Automobilist ramt hek bij ambtswoning Britse premier

(ANP/RTR) Een automobilist is in Londen tegen het hek gereden bij de ambtswoning van de Britse premier Rishi Sunak op Downing Street 10. Volgens de politie vielen er geen gewonden. De bestuurder van de auto is aangehouden voor gevaarlijk rijgedrag en vernieling. De politie gaat niet uit van een terreurdaad.

Televisiebeelden toonden afzettingen langs Whitehall, een doorgaande weg waar veel overheidsinstellingen zijn gevestigd. Downing Street is een zijstraat, met aan het begin een zwaar hek dat onbevoegden moet tegenhouden. Op beelden van de BBC is te zien dat de auto daar ogenschijnlijk doelbewust maar wel met vrij lage snelheid tegenaan is gereden.

De Britse omroep meldt verder dat Sunak in zijn ambtswoning was toen de auto tegen het hek aan reed. Hij zou inmiddels zijn vertrokken. Na enige tijd afgesloten geweest te zijn, is Whitehall weer open voor verkeer. Ook terwijl de politie nader onderzoek doet bij de auto, die aan het begin van de avond nog altijd tegen het hek stond.


Daegu  

Deur van Zuid-Koreaans vliegtuig opent tijdens vlucht

(ANP/RTR) Een deur van een passagiersvliegtuig is vrijdag opengegaan tijdens een vlucht in Zuid-Korea, kort voor aankomst op de bestemming. Het toestel van Asiana Airlines is veilig geland, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Er zijn bij het incident geen gewonden gevallen.