Leeuwarden

26 mei 2023 om 09:34

Rijk investeert 12,6 miljoen in versterking Friese IJsselmeerkust

(ANP) Het project voor het versterken van de Friese IJsselmeerkust krijgt een bijdrage van het Rijk van 12,6 miljoen euro. De provincie meldt dat op basis van een brief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan de Friese bestuurders.

Het project Versterken Friese IJsselmeerkust heeft tot doel de waterveiligheid in het gebied te vergroten, het risico op overlast door het water juist te beperken en daarnaast de kwaliteit van het water te verbeteren. De regio draagt 5 miljoen bij. De provincie werkt samen met de gemeente Súdwest-Fryslân, de gemeente De Fryske Marren, het waterschap en natuurbeheerorganisaties.

Provinciebestuurder Friso Douwstra is "heel blij" met het geld van het Rijk. "Ik kijk ernaar uit dat binnenkort de eerste schep de grond in kan gaan." Dat zal gaan gebeuren bij onder meer Workum, Hindeloopen en de stranden van Gaasterland. De werkzaamheden beginnen eind dit jaar of begin volgend jaar en moeten voor 2026 afgerond zijn.


Middelburg

Kritische vragen van Zeeuwse Statenleden over uitbreidingsplan voor park Roompot

(ANP) De Zeeuwse Statenfracties van PvdA/GroenLinks, BBB, D66, Partij voor Zeeland en JA21 hebben bij Gedeputeerde Staten een aantal kritische vragen neergelegd over het plan van Roompot Vakantieparken voor uitbreiding van een park met 29 hectare op Noord-Beveland. De fracties wijzen erop dat er veel maatschappelijke onrust is ontstaan over het plan dat door de gemeente Noord-Beveland is goedgekeurd.

De partijen willen graag een reactie van GS op de ontwikkelingen. Onder meer omdat de provincie verantwoordelijk is voor gemeente-overspannend beleid rondom klimaat, water en infrastructuur.

"Al langere tijd heerst op Noord-Beveland de gedachte dat er een eind moet komen aan de uitbreiding van de grootschalige recreatie. Er is dan ook onlangs door een groot aantal inwoners een uitgebreide zienswijze ingediend met veel vragen aan de gemeente Noord-Beveland", schrijven de partijen.


Heerlen

Limburg krijgt loket voor afhandeling
van mijnschade

(ANP) Limburg krijgt een loket waar inwoners schade als gevolg van de voormalige mijnbouw kunnen melden en afhandelen. Dit Instituut Mens, Milieu en Mijnbouw Limburg (I3ML) gaat burgers helpen bij mijnschade aan hun huis, bij het verhalen van schade op (rechtsopvolgers van) mijnexploitanten en het zoeken naar een aannemer. Daarnaast is het instituut ook een kenniscentrum voor onderzoek naar mijnbouwschade. Den Haag gaat voormalige mijneigenaren zoals DSM vragen de mijnschade te vergoeden. Waar dat onvoldoende blijkt, springt het Rijk bij.