Washington

26 mei 2023 om 09:24

Hoogste straf tot nu toe voor bestorming Capitool

(ANP/RTR/AFP) Een van de bekendste extreemrechtse Amerikanen heeft de tot nu toe hoogste straf gekregen van alle relschoppers die zijn veroordeeld voor de bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw Capitool begin januari 2021. Stewart Rhodes kreeg 18 jaar celstraf voor onder meer opruiing en andere misdaden.

"U bent een blijvende bedreiging en gevaar voor het land", rechtvaardigde de rechter de straf. Rhodes, een jurist en ooit parachutist bij het leger, leidde een samenzwering van meer dan twintig Amerikaanse burgers om zich met geweld te verzetten tegen de machtsoverdracht na presidentsverkiezingen, aldus de aanklagers: 

De 58-jarige Rhodes, die een ooglapje draagt en berucht is om zijn tirades, ziet zichzelf als "politiek gevangene". Medestrijder Kelly Meggs, de voormalige leider van de Oath Keepers in de Amerikaanse staat Florida, kreeg 12 jaar opgelegd voor zijn betrokkenheid bij de samenzwering die tot de opstand leidde. Inmiddels zijn al meer dan duizend mensen aangeklaagd, en bijna driehonderd veroordeeld, na de aanval op het Capitool door aanhangers van de toenmalige Republikeinse president Donald Trump. 


Nakano  

Man aangehouden na dodelijk steek- en schietincident 

(ANP/AFP) De politie in het Japanse Nakano heeft vrijdag de vermoedelijke dader aangehouden van een steek- en schietincident dat donderdag aan vier mensen het leven kostte. Dat melden lokale media. De man hield zich voor zijn arrestatie lange tijd verscholen in een gebouw in de stad. De politie rukte volgens omroep NHK donderdag uit na een melding over een man die een vrouw had neergestoken. Toen agenten op de plaats delict arriveerden, werden schoten gelost. Twee van de dodelijke slachtoffers zijn politieagenten. Een oudere vrouw bezweek ook.