'Kabinet schiet tekort bij beveiliging op Noordzee'

26 mei 2023 om 09:10

DEN HAAG (ANP) Coalitiepartijen CDA en VVD balen van de houding van het kabinet als het gaat om de beveiliging van belangrijke infrastructuur op de Noordzee. De partijen vinden dat Defensie een belangrijke rol moet spelen bij de bescherming van onder meer stroom- en internetkabels tegen bijvoorbeeld Russische dreigingen. Het kabinet wil hiernaar kijken, maar dat proces verloopt volgens deze partijen veel te traag en warrig. Bovendien wordt de Kamer niet genoeg geïnformeerd.


Het kabinet kondigde vorige week aan te onderzoeken "of een permanente taak voor Defensie op de Noordzee wenselijk is". Maar het kabinet blijft te veel hangen in onderzoeken en "broeden" op de verdeling van taken, mopperen Kamerleden. Ministers Mark Harbers (Infrastructuur) en Kajsa Ollongren (Defensie) konden CDA-Kamerlid Harmen Krul tijdens een debat over de beschermingsstrategie op donderdag niet overtuigen "dat de urgentie ook daadwerkelijk gevoeld wordt". De christendemocraat is niet te spreken over de "lappendeken aan versnipperende verantwoordelijkheden". De voortgang is bovendien "te summier", en de communicatie schiet tekort. "Wat ons betreft is het te onduidelijk nu hoe de daadwerkelijke verantwoording op de Noordzee ingeregeld is en of we daadwerkelijk in staat zijn om de dreiging het hoofd te bieden."

VVD'er Peter Valstar sloot zich daarbij aan. "De Kamer heeft onvoldoende zicht op welke wijze onze Noordzee wordt beschermd", aldus Valstar.