De brand gezien vanaf de open ruimte tussen de twee loodsen aan de Essenerweg.
De brand gezien vanaf de open ruimte tussen de twee loodsen aan de Essenerweg. AberMedia

Bedrijven gedupeerd door brand Kootwijkerbroek

26 mei 2023 om 09:04

KOOTWIJKERBROEK Door een grote brand donderdagmiddag in twee loodsen in Kootwijkerbroek zijn enkele bedrijven flink gedupeerd. Door het hevige vuur ontstonden enorme rookwolken. De oorzaak is nog niet bekend.


Wim Vonk

De twee hallen aan de Essenerweg, vlakbij de kruising met de Laageinderweg, zijn eigendom van handelsonderneming Van den Brink en worden verhuurd.

Wisse Tweewielers had op de bovenverdieping van één van de hallen een voorraad fietsen staan. Deze zijn grotendeels door de brand verwoest, bevestigt eigenaar Johan Wisse. Hij wil er verder op dit moment niets over kwijt. 

De benedenverdieping van deze loods wordt gehuurd voor opslag door De Kruif Machines uit Stroe. ,,We weten het nog niet precies, maar voor ons lijkt de schade relatief mee te vallen'', vertelt een medewerker van De Kruif. ,,Er stonden weinig machines en de brand heeft vooral boven gewoed. Wel is er water- en roetschade.''


KANTINE De tweede hal wordt gehuurd door metaal- en techniekbedrijf Welietech. ,,Onze kantine is verbrand en we hebben veel roet- en waterschade'', zegt eigenaar Louis van Welie. ,,We hebben in de loods een opslag en een laswerkplaats. We waren volop bezig met de bouw van reinigingssystemen voor de voedingsindustrie. Daarbij gebruiken we veel rubberen slangen en roestvrij staal. Een groot deel daarvan is waarschijnlijk niet meer bruikbaar.'' Welietech kan voorlopig niet in de loods terecht is op zoek naar vervangende ruimte.

Iets verderop aan de Essenerweg is autobedrijf Budding gevestigd. Uit voorzorg werd tijdens de brand een aantal auto's weggezet, aldus eigenaar Henk Budding. 

De onderneming heeft een schuur die haaks op de twee loodsen staat. ,,Deuren en kozijnen hebben schade opgelopen, maar de brandweer wist te voorkomen dat de brand oversloeg.'' De woning van de familie Van den Brink van de handelsonderneming staat kort bij de brandende loodsen, maar bleef gespaard. ,,De wind stond gelukkig de andere kant op'', reageert Gerrie van den Brink. 

Ze is vol lof over het optreden van de brandweer. ,,Ze waren er snel en ze hebben het voorbeeldig gedaan.''

p 4

De eerste melding van de brand kwam rond 16.50 uur binnen en er werd vrijwel direct opgeschaald naar zeer grote brand. Ook rubberen rijplaten, die in een open ruimte tussen de twee loodsen lagen, vatten vlam, wat mede zorgde voor heel veel rook. 


RUBBEREN PLATEN De brand in de twee loodsen was om circa 18.20 uur onder controle. Rond half zeven was de brandweer nog bezig met het blussen van de rubberen rijplaten. Dat gebeurde met schuim, dat extra moest worden aangevoerd. De brandende platen werden met een shovel uit elkaar getrokken. De brandweer is nog uren bezig geweest met nablussen.

Naast de Kootwijkerbroekse brandweer waren blusgroepen uit De Valk, Harskamp, Voorthuizen en Barneveld opgeroepen en de hoogwerker uit Barneveld. De brand is vermoedelijk buiten ontstaan en daarna overgeslagen naar de bovenverdieping van een loods. De oorzaak is nog niet bekend, meldt de politie. ,,We doen daar nog onderzoek naar. Dit betekent dat we gaan kijken of er camerabeelden en/of getuigen zijn'', aldus een woordvoerder.


ROETDEELTJES Volgens de brandweer kunnen in de omgeving roetdeeltjes worden gevonden. ,,Deze zijn niet schadelijk en kunnen met handschoenen opgeruimd worden. Ze mogen bij het restafval, daarna wel de handen wassen.’’  

Burgemeester Jacco van der Tak bracht naar aanleiding van de brand een bezoek aan Kootwijkerbroek en sprak onder anderen met de hulpverleners.

Door de hevige brand ontstonden enorme rookwolken.