Den Haag

26 mei 2023 om 08:23

Toezichthouder trekt honderden 0906-nummers in na onjuist gebruik

(ANP) Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de afgelopen maanden 163 zogeheten 0906-telefoonnummers ingetrokken. De komende weken komen daar nog eens zo'n 250 bij. De bedrijven die de nummers hadden, boden er doorschakeldiensten mee aan. Dat zijn diensten die alleen maar doorverbinden naar een ander nummer maar daar wel geld voor vragen. Sinds eind vorig jaar is dat verboden.

Nadat de ACM controles had aangekondigd, kreeg zij al verzoeken om 153 nummers in te trekken. Bij controle van alle 1657 actieve nummers werden daarna nog eens tien overtredingen vastgesteld en ook die nummers zullen worden afgepakt. Bij zo'n 250 nummers wordt geen dienst aangeboden en die worden daarom ook ingetrokken. 0906-nummers zijn bedoeld voor gratis of betaalde informatiediensten.


Rotterdam

Eerste emissieloze binnenvaartschip op waterstof in de vaart

(ANP) In de haven van Rotterdam is donderdag 's werelds eerste binnenvaartschip in gebruik genomen dat vaart met een elektromotor die wordt aangedreven door groene waterstof. Het is daarmee het eerste vaartuig in zijn soort dat geen CO2-uitstoot meer heeft.

Het ruim 100 meter lange containerschip uit 1998 van eigenaar Future Proof Shipping (FPS) is omgebouwd van een conventioneel binnenvaartschip met een dieselmotor naar een schip met een elektromotor die wordt aangedreven door waterstof. In de laadruimte staan twee speciale containers met daarin de brandstofcellen waarin maximaal 1000 kilo waterstof onder een druk van 300 bar is opgeslagen. Indien nodig kan het schip nog een extra bak van 90 meter lang voortduwen.

Het schip met de naam H2 Barge 1 gaat vanaf volgende maand heen en weer varen tussen Rotterdam en het Belgische Meerhout. Het vaartuig, met een capaciteit van ongeveer 200 containers, is voor zeker zeven jaar gecharterd door sportmerk Nike, dat met het Move To Zero-programma werkt aan de vergroening van het bedrijf.

Met de 1000 kilo waterstof is het mogelijk om de bijna 200 kilometer lange tocht van Rotterdam naar Belgiƫ af te leggen en weer terug. Om het schip helemaal emissieneutraal te maken is voor de reserveaandrijving gekozen voor een reeks batterijen die door het schip zelf worden opgeladen.

"We hopen volgend jaar nog drie binnenvaartschepen en over vijf jaar tien schepen in de vloot te hebben. Na de zomer beginnen we met de ombouw van de drie vaartuigen," zegt FPS-oprichter en eigenaar Huib van de Grijspaarde. "Ons doel is om rond 2030 dertig schepen te hebben." Het gaat Van de Grijspaarde overigens niet alleen om geld verdienen. "We willen met dit unieke product natuurlijk ook de aanjager zijn van het emissieloos varen."