Agenda

26 mei 2023 om 08:06

Vrijdag

Terschuur

20.15 uur: Landerij Esveld, Dronkelaarseweg 13, pianoconcert Alexandra Kaptein


Zaterdag

Barneveld

12.00-17.00 uur: centrum, Kids Festival met Buurman & Buurman, goochelaar Joost, Belle Dame en tal van andere activiteiten


Voorthuizen

9.00-17.00 uur: Oranjeterrein, Roelenengweg, Operation Cleanser.

9.00-12.00 uur: Haarkampstraat 10, rommelmarkt schuurverkoop


Maandag

Kootwijk

10.00 uur: Kootwijkerzand, openluchtdienst


Barneveld

10.00 uur: Buzerseweg 19, openluchtdienst 



Brieven

Nederlands blijkt een heel moeilijke taal

Op pagina 3 van de Barneveldse Krant van donderdag stond een groot artikel over de onaangename situatie rond de taallessen aan Oekraïense vluchtelingen. Die werden tot op heden door vrijwilligers gegeven.

Na eigenaardige verwikkelingen als verdwenen opgave-lijsten blijkt nu dat de vrijwilligers ineens overbodig zijn: de gemeente heeft een professioneel, commercieel bureau ingehuurd om die lessen te gaan verzorgen. Volgens een docente van deze organisatie, het Taalhuis, zouden de redenen hiervoor zijn: De lessen vormden een behoorlijk grote opgave voor vrijwilligers.


Tja, een goede taalles geven is (niet vormt, dat is beroerd Nederlands) altijd een grote opgave, voor elke docent. En waarin verschillen vrijwilligers van professionals? Het enige juiste antwoord is dat ze werken zonder daarvoor een vergoeding te vragen, nergens in de nieuwste Van Dale vind ik een vermelding dat ze het zonder diploma zouden doen. Twee verschillende woorden voor twee verschillende begrippen. Inderdaad ken ik gediplomeerde mensen die uit idealisme hun kennis gratis ter beschikking stellen. Deze mensen zijn een belangrijk kapitaal in onze maatschappij. Hen schofferen is één van de grootste fouten die een overheid kan maken.

“Ja, maar de Oekraïeners die lessen van een professionele organisatie hebben gevolgd, krijgen een certificaat.” Nee maar! Zomaar een certificaat omdat iemand aanwezig geweest is? Zou het niet van meer realiteitszin getuigen een test af te nemen?


Dan kan die test in één moeite door voor alle buitenlanders opengesteld worden, waar ze hun kennis dan ook hebben opgedaan. Dan worden ook de mensen beloond, die zichzelf voldoende geleerd hebben.


[Duifje Hoekstra
[Voorthuizen