Het pad loopt bijna over de omgevallen bomen heen.
Het pad loopt bijna over de omgevallen bomen heen. Martin Brink

Stormpad houdt herinnering aan valwind levend

24 mei 2023 om 11:23

Heb je de vlonders al gezien, hier iets verderop? Nee? Echt de moeite waard hoor. Het is heel mooi gedaan! Je kunt goed zien hoe de storm hier heeft huisgehouden.” Een ouder echtpaar praat enthousiast bij de ingang van het Breeveen, net na de parkeerplaats aan de Utrechtse Baan in Leersum. Het blijkt de toegang tot wat nu nog een verrassing is. Ze wijzen de argeloze wandelaars op het verborgen concept dat nog maar net gereed is.

De grootse onthulling ervan, compleet met informatiebord en in aanwezigheid van initiatiefnemer Het Utrechts Landschap, betrokkenen en gulle gevers, moet in juni plaatsvinden. Maar de nieuwsgierige wandelaar neemt natuurlijk nú alvast een kijkje.

Dat heeft het oudere echtpaar ook gedaan en keert enthousiast terug op de brede zandweg naast de parkeerplaats. Ze vertellen: ,,We dachten, waarom zijn er nieuwe ronde palen geplaatst waartegen je de fiets kan zetten? Waarom is er zoveel moeite gedaan? Dat is niet zomaar. Het ziet er echt heel mooi uit. Je krijgt nu een goed overzicht.”


UITKIJKPUNT De nieuwsgierigheid werd beloond. De toevallige passanten gaan dus ook maar eens kijken. Het blijkt een slingerpad door het Breeveen, het gebied dat op 18 juni 2021 werd getroffen door een valwind. Die raasde op die vrijdag over Leersum en blies een groot deel van het bos in dit beschermde natuurgebied omver. 

Het nu aangelegde Stormpad bestaat uit een klein uitkijkpunt met even later een langgerekt vlonderpad dat meanderend door het neergeslagen bos is aangelegd. En inderdaad, men loopt bijna over de omgevallen bomen. Zodat de wandelaar met eigen ogen het effect van de valwind kan zien.

RESERVAAT De oorspronkelijke wandelpaden werden door de storm bedolven onder omgewaaide bomen en omdat dit deel van het bos tot reservaat is bekroond, maakte Het Utrechts Landschap de paden niet vrij. De nieuwe generatie bomen en struiken staat nu alweer in de startblokken; berk, wilde lijsterbes en grove den zijn onderling de concurrentiestrijd aangegaan om het licht en schieten de grond uit. Vanaf het nieuwe Stormpad kunnen wandelaars zelf ontdekken hoe sterk het herstellend vermogen van het bos is. Voor Het Utrechts Landschap heeft de storm daarmee kansen geboden voor de natuur, door dit deel van het bos niet te herstellen maar om het blijvend zo te laten en de steeds veranderende natuur op deze manier te tonen.
OPENING Stormpad Breeveen wordt in juni officieel geopend, de maand waarin het precies twee jaar geleden is dat Leersum zo onfortuinlijk door de valwind werd getroffen. Dan komt aan het begin van het pad ook een informatiebord te staan. De paaltjes met oranje kentekens waar dat bord moet komen, zijn reeds in de grond geslagen. Dat is aan het begin van het pad.

 Honderden omgewaaide bomen in natuurgebied Boswachterij Leersum, een dag na de hevige storm. Acht mensen in Leersum raakten gewond.
Een langgerekt vlonderpad dat meanderend door het neergeslagen bos is aangelegd. - Martin Brink