In de nieuwe woonzorgvisie is aandacht voor huisvesting van verschillende doelgroepen, waaronder studenten.
In de nieuwe woonzorgvisie is aandacht voor huisvesting van verschillende doelgroepen, waaronder studenten. ANP

Barneveld komt met woonzorgvisie 2026: woningen voor bijzondere doelgroepen

26 mei 2023 om 12:20 Wonen

BARNEVELD De gemeente Barneveld is gestart met het opstellen van een nieuwe woonzorgvisie, met daarin concrete plannen voor de komende jaren om te zorgen voor voldoende woningen voor mensen die nu vaak nog buiten de boot vallen. 

Het gaat in het plan met de titel ‘een thuis voor iedereen’ dan onder meer om woningbouwplannen voor dak- en thuislozen, voor vluchtelingen met een verblijfsstatus, voor mensen die om sociale of medische redenen met urgentie een huis zoeken, arbeidsmigranten, uitstromers uit instellingen, studenten, woonwagenbewoners en ouderen. Over het algemeen is het beeld dat voor deze doelgroepen de huisvestingsmogelijkheden verslechteren én dat deze aandachtsgroepen elkaar verdringen en concurreren met reguliere woningzoekenden.

De nieuwe visie moet straks voorzien zijn van concrete en uitvoerbare plannen om de situatie voor de verschillende doelgroepen te verbeteren. ,,Het plan moet onze opgaven, ambities en prioriteiten kernachtig beschrijven’’, aldus het Barneveldse college, dat nu met een plan van aanpak komt. Bovendien moet het uitvoeringsprogramma doorlopen tot en met 2026, met een doorkijk naar de periode tot 2030. In het stuk moet het gaan om voldoende betaalbare en passende woningen, een evenredige verdeling en goede combinaties tussen wonen, zorg, welzijn en werk. Ook moet er aandacht zijn voor maatregelen om te voorkomen dat mensen in de knel raken.

Specifiek wordt binnen de visie ook gekeken naar de woningbehoeften voor deze doelgroepen in de verschillende dorpen. ,,Waarbij we het onderscheid maken tussen enerzijds Barneveld en Voorthuizen en anderzijds de overige zeven dorpen.’’ Het plan moet ook leiden tot prestatieafspaken met partijen als Woningstichting Barneveld en Mooiland.

In juni is een informatieavond met de gemeenteraad gepland en in september en oktober staan gesprekken met betrokken partijen en maatschappelijke en zorgorganisaties op de agenda. Begin volgend jaar moet de visie klaar zijn.