Het kost volgens de provincie Gelderland miljoenen om toiletten in te bouwen bij de oudere treinstellen van de Valleilijn.
Het kost volgens de provincie Gelderland miljoenen om toiletten in te bouwen bij de oudere treinstellen van de Valleilijn. Erik van ´t Land

‘Bouw alsnog wc’s in bij alle Valleilijn-treinen’

25 mei 2023 om 14:21 Verkeer en vervoer

BARNEVELD Organisaties van de Toiletalliantie willen dat de provincie Gelderland alsnog afdwingt dat er toiletten worden geplaatst in alle Valleilijn-treinen. In de aanbesteding van de lijn tussen Amersfoort, Barneveld en Ede-Wageningen heeft de provincie dit niet als eis opgenomen en dus gaat de nieuwe vervoerder Keolis die wc’s niet inbouwen.

De Toiletalliantie is een samenwerking tussen patiëntverenigingen, reizigers- en ouderenorganisaties. Die vinden het niet kunnen dat er ook de komende jaren Valleilijn-treinen blijven rijden waarin een wc ontbreekt. Op het traject rijden zeven verschillende treinen, waarvan vijf (van het type Protos uit 2007) zonder toilet. De twee nieuwste FLIRT-treinen (bouwjaar 2018) hebben wel een wc.

NIET MET DE TREIN De organisatie wijst erop dat veel Nederlanders niet in de trein zonder toilet willen stappen. Een kwart van de Nederlanders zou regelmatig thuisblijven vanwege een gebrek aan toiletten. Zo’n 3,5 miljoen Nederlanders kampen met buik- en blaasproblemen. In een brief aan wethouder Mijntje Pluimers vraagt de Toiletalliantie de gemeente Barneveld om op te komen voor de belangen van haar inwoners die een toilet nodig hebben om te kunnen reizen. ,,De helft van alle patiënten heeft binnen vijf minuten een toilet nodig bij aandrang. Zonder toilet kunnen zij niet met de trein.” Door geen wc’s af te dwingen in de nieuwe concessie voor de Valleilijn, zou de provincie Gelderland zich niet aan landelijke afspraken over een toegankelijk openbaar vervoer houden, gemaakt in november 2022. ,,Afgesproken is dat bij concessiewisselingen wordt bekeken of toiletten kunnen worden ingebouwd. Dat lijkt hier niet gebeurd te zijn.”

BUITENGESLOTEN Inwoners en andere belanghebbenden hebben nog tot 30 mei om bezwaar te maken tegen de gunning van de Valleilijn. Het bedrijf zou vanaf december van dit jaar tot eind 2036 op het traject tussen Amersfoort en Ede-Wageningen mogen rijden. ,,Volgens ons kan het niet zo zijn dat potentiële reizigers die afhankelijk zijn van een toilet nog dertien jaar buitengesloten worden op de Valleilijn”, aldus actievoerder Greetje van Amstel van Treinen met Toiletten en ambassadeur van de Toiletalliantie. ,,We roepen daarom iedereen op om bezwaar te maken. We hopen dat de provincie terugkomt op haar besluit en toch tussentijds toiletten inbouwt.”

NIET GEGROND Wethouder Pluimers antwoordde vrijdag schriftelijk richting de Toiletalliantie, dat het ook de gemeente Barneveld spijt dat de nieuwe vervoerder niet de verplichting heeft om toiletten aan te bieden in de Valleilijn. Bij het opstellen van de aanbesteding heeft de gemeente die wens ingebracht bij de provincie. Tot teleurstelling van de gemeente honoreerde provincie die niet. ,,Wij vinden dit erg jammer.” De gemeente dient echter geen bezwaar in. ,,Omdat de vervoerder de toiletten niet als eis vanuit de provincie heeft meegekregen, is het indienen van een bezwaar niet gegrond.” Ook speelt mee dat Barneveld wel blij is dat er een vervoerder is gevonden om de treindienst te verzorgen, nadat op een eerdere aanbestedingsronde geen vervoersbedrijven hadden ingeschreven. ,,Hiermee wordt de bereikbaarheid voor woon-werk- en studieverkeer geborgd en dat vinden we ook erg belangrijk”, schrijft Pluimers.

2,3 MILJOEN De provincie koos ervoor om de inbouw van wc’s niet op te nemen in de concessie, omdat het ten koste zou gaan van drie zit- en acht staplaatsen en de kosten van de ombouw zo’n 2,3 miljoen euro zouden bedragen. Bovendien zouden de jaarlijkse exploitatiekosten toenemen. Probleem is ook dat de bouwer van de oude Protos-trein, de Duitse fabrikant Fahrzeugtechnik Dessau, meermaals failliet is gegaan. De provincie wijst er tevens op dat alle stations op het traject zijn uitgerust met een toilet en de reistijden ‘relatief kort’ zijn.