Afbeelding
Gerwin van Luttikhuizen

Rechter geeft gemeente gelijk - maar ook tik op de vingers - over aanbesteding maaiklus

24 mei 2023 om 14:00 Rechtbank

BARNEVELD De gemeente Barneveld mocht een nieuwe aanbesteding starten voor het maaien van de gazons in de gemeente. De voorzieningenrechter heeft aannemer Growepa bij een kort geding in het ongelijk gesteld, al krijgt de gemeente er in zijn uitspraak wel stevig van langs over haar handelwijze bij de procedure.

De aannemer uit Rhenen had zich bij de vorige aanbesteding als enige ingeschreven voor de klus, maar kreeg deze uiteindelijk niet gegund: het bedrag waarvoor het de gazons in Barneveld wilde maaien lag veel hoger dan de door de gemeente geraamde kosten. Growepa’s inschrijving blijkt 83 procent hoger te zijn geweest dan het bedrag dat de gemeente Barneveld voor de klus in gedachten had. Na de inschrijving nam de gemeente ruim de tijd - zo’n drie maanden - om te bepalen of ze daadwerkelijk met het bedrijf uit Rhenen in zee zou gaan.

KLACHTEN De aannemer wist dat ze de enige inschrijver was, en was ervan uitgegaan dat dit ook tot gunning van de klus zou leiden. Het reserveerde daarom gazonmaaiers voor dit maaiseizoen. De gemeente besloot echter toch anders, startte een nieuwe procedure en ging tijdelijk in zee met twee andere aannemers om het werk dit maaiseizoen toch gedaan te krijgen. Growepa was het hier niet mee eens en startte een kort geding. Saillant detail: Growepa voerde tot vorig jaar het maaiwerk voor Barneveld uit, waarover de gemeente over het algemeen zeer ontevreden was. In het maaiseizoen 2021 kwamen er bijvoorbeeld 145 klachten binnen van bewoners bij de gemeente over de slechte kwaliteit van de gazons en wadi’s. De gemeente legde het bedrijf hierom verschillende geldboetes op. Dit weerhield het bedrijf er echter niet van om opnieuw in te schrijven op de eerstvolgende Barneveldse maaiklus.

Volgens het vonnis van de voorzieningenrechter stond Barneveld in zijn recht door de procedure in te trekken en een nieuwe op te starten. En al krijgt de gemeente gelijk, de rechter is niet te spreken over de gemeentelijke handelwijze op dit punt. Het was zorgvuldiger geweest, aldus de rechtbank, om Growepa direct na de sluiting van de procedure op de hoogte te stellen van de gerezen twijfels en de mogelijke vertraging in de besluitvorming. In dat geval was het bedrijf zich bewust van de risico’s en had het zich voor andere, soortgelijke klussen kunnen inschrijven. ,,Dat is nu niet het geval, met als gevolg dat de door Growepa voor de uitvoering van de onderhavige opdracht gereserveerde gazonmaaiers dit volledige maaiseizoen zullen stilstaan met alle kosten van dien.”

‘ONRECHTMATIG GEHANDELD’ De voorzieningenrechter sluit zelfs niet uit dat de gemeente formeel onrechtmatig heeft gehandeld in de richting van Growepa. Omdat de aannemer voor deze procedure geen verzoek tot schadevergoeding heeft ingediend, heeft de rechtbank dit verder niet beoordeeld. Mogelijk start het bedrijf hiervoor een bodemprocedure.

Het college gaat inhoudelijk niet in op de tik op de vingers van de rechtbank, in een memo aan de gemeenteraad. Wel geven b. en w. en verantwoordelijk wethouder Mijntje Pluimers aan tevreden te zijn over de uitspraak en een eventueel juridisch vervolg met vertrouwen tegemoet te zien.

Het is niet voor het eerst dat een aanbesteding van het maaiwerk in Barneveld anders uitpakt dan gehoopt. Bij de vorige aanbesteding in 2021, ook toen gewonnen door Growepa, viel de klus ook al veel duurder uit dan waar de gemeente op had gerekend: 611.000 euro, 131.000 euro meer dan verwacht. Destijds gunde de gemeente de klus wél aan Growepa. VVD’er Jarne van Schaik riep het college destijds op om de procedure in te trekken, maar daar was Pluimers’ voorganger André van de Burgwal niet toe bereid. Hij zegde toe in gesprek te gaan met de ambtelijke afdeling om voortaan tot betere prijsprognoses te komen. Bij de eerstvolgende aanbesteding ging het echter dus toch mis.