Nunspeet

19 mei 2023 om 09:59

Caravans afgebrand

(ANP) Op een camping aan de Wiltsangh in Nunspeet zijn drie caravans met voortent afgebrand. Niemand raakte gewond, meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland donderdagochtend. De brandweer heeft enkele gasflessen veiliggesteld. Het is niet duidelijk hoe de brand kon ontstaan.


Hattem

Mensen onwel door lekkende accu pontje

(ANP) Door een lek in een van de accu's van het pontje tussen Zwolle en Hattem zijn donderdag twee mensen onwel geworden. Bij het lek kwam zwavelzuur vrij, de schipper van het pontje en iemand van de brandweer zijn door de damp onwel geraakt. Zij maakten het naar omstandigheden goed en werden door ambulancepersoneel in de gaten gehouden, meldt Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland.

Het fiets- en voetgangerspontje ‘t Kleine Veer voer de rest van de dag niet meer over de IJssel wegens het lek, aldus de veiligheidsregio. De brandweer hield rekening met explosiegevaar en had uit voorzorg het Apeldoorns kanaal afgesloten voor (plezier)bootjes. Ook zijn de booteigenaren op de nabijgelegen jachthaven voor de zekerheid van boord gehaald en opgevangen in het havengebouw.


Wageningen

Universiteit straft docent die voor Saudi's schreef

(ANP) Vincenzo Fogliano, hoogleraar voedselkwaliteit aan de universiteit van Wageningen, heeft een berisping gekregen. Ook wordt hij voor twee jaar ontheven uit zijn leerstoel. Fogliano heeft, terwijl hij in Wageningen in dienst was, een universiteit in Saudi-Arabië als eerste werkgever genoemd bij publicaties. 

Het land betaalde wetenschappers daarvoor om te kunnen stijgen op prestigieuze wetenschappelijke ranglijsten.

De Volkskrant bracht de praktijk van Fogliano en anderen begin deze maand naar buiten. De universiteit van Wageningen begon daarop een onderzoek. Rector magnificus Arthur Mol zegt in een verklaring dat hij geschokt en teleurgesteld is: "Fogliano is in 2018 gewaarschuwd voor dit soort transacties. Toch heeft hij zijn affiliatie aangepast. Hij heeft incorrect gehandeld en daarmee de integriteit van de wetenschap aan Wageningen University & Research schade toegebracht. Dat kan niet zonder gevolgen blijven." Fogliano blijft wel hoogleraar, maar als hij weer in de fout gaat, wordt hij ontslagen.

Saudi-Arabië heeft zeker zes wetenschappers in Wageningen benaderd, maar volgens Wageningen is alleen Fogliano daarop ingegaan. Bij zijn wetenschappelijke artikelen schreef hij dat hij voor de King Saud University in de Saudische hoofdstad Riyad werkte. Zulke artikelen worden gebruikt om de invloed van een universiteit te meten.

De universiteit in Wageningen zegt in totaal 146.000 euro van de King Saud University te hebben gekregen. Dat geld zou zijn gebruikt om een promovendus onderzoek te laten doen naar de kwaliteit van voedsel.