Kyiv

19 mei 2023 om 09:16

Oekraïne: 29 kruisraketten neergehaald bij Russische aanval

(ANP/AFP) Oekraïne zegt dat luchtverdedigingstroepen 29 van de 30 Russische kruisraketten die in de nacht van woensdag op donderdag zijn afgevuurd uit de lucht hebben gehaald. Volgens Rusland was de aanval wel succesvol.

"De Russische bezetters lanceerden verschillende golven van raketaanvallen vanuit verschillende richtingen. In totaal werden 30 zee-, lucht- en landkruisraketten gelanceerd", aldus het Oekraïense leger, eraan toevoegend dat luchtverdedigingssystemen "29 kruisraketten hadden vernietigd". Ook zouden twee door Iran gemaakte aanvalsdrones en twee verkenningsdrones zijn uitgeschakeld.


REACTIE RUSLAND In een reactie beweert Rusland juist alle militaire doelen te hebben vernietigd met de aanvallen. De strijdkrachten zouden "een aanzienlijke voorraad wapens en munitie van de Oekraïense strijdkrachten" hebben getroffen.

Oekraïne meldde donderdagochtend "ongeziene" luchtaanvallen op hoofdstad Kyiv. Op verschillende plaatsen waren ontploffingen te horen. In heel het land was het luchtalarm van kracht. Een persoon zou zijn omgekomen bij een aanval op Odesa in het zuiden.


'GEEN SLACHTOFFERS' Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen in Kyiv. In de wijk Desnjansky in Kyiv werden verschillende explosies gemeld. Ook is er brand uitgebroken in een bedrijf in de wijk Darnytsky als gevolg van vallend puin.

Het leger meldde daarnaast aanvallen met kruisraketten in de regio Vinnytsja, in het centrum van het land. Lokale media rapporteerden ook explosies in Chmelnytsky, nog meer naar het westen.


VOORWAARDE VREDE Na een bezoek door een Chinese topdiplomaat aan Oekraïne op woensdag maakte de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken duidelijk dat Oekraïne geen vredesovereenkomst voor de oorlog met Rusland zou accepteren als hier verlies van grondgebied mee gepaard gaat.