Overstromingen Italië eisen al elf doden

19 mei 2023 om 08:06

ROME (ANP/AFP/DPA) Het dodental door de overstromingen in het noorden van Italië is opgelopen tot zeker elf. Volgens regionale functionarissen zijn inmiddels meer dan 10.000 mensen geëvacueerd. Een onbekend aantal mensen wordt nog vermist.


Eerder waren negen dodelijke slachtoffers bekend. De lokale autoriteiten in de provincie Ravenna melden donderdag nog twee overlijdens. Het zou gaan om twee boeren van in de zeventig uit het dorpje Russi.

De regio Emilia-Romagna heeft al enkele dagen te maken met zware regenbuien. De provincies Ravenna, Forlì-Cesena en Rimini zijn het zwaarst getroffen. Stefano Bonaccini, de regiopresident van Emilia-Romagna, zei woensdag tegen de Italiaanse zender La7 dat in een periode van 36 uur de hoeveelheid regen is gevallen die normaal in zes maanden tijd valt.


23 RIVIEREN BUITEN OEVERS Volgens de laatste informatie zijn 23 rivieren in de regio buiten hun oevers getreden en de autoriteiten registreerden 280 aardverschuivingen en 400 geblokkeerde wegen. In totaal zijn 41 gemeenten getroffen door overstromingen.


GEEN ELEKTRICITEIT Inmiddels is de regen gestopt en wordt er geen significante regenval meer verwacht. Toch waarschuwt de civiele beschermingsdienst voorzichtig te zijn. Zo'n 50.000 mensen zitten volgens de beschermingsdienst nog zonder elektriciteit en 100.000 mensen hebben geen verbinding met het mobiele netwerk. In de hele regio geldt nog steeds het hoogste alarmniveau. Het Italiaanse leger en de kustwacht hebben helikopters en opblaasbare boten ingezet om mensen uit hun huizen te bevrijden.


FINANCIËLE STEUN De Italiaanse premier Giorgia Meloni heeft een kabinetsvergadering bijeengeroepen om financiële steun voor Emilia-Romagna te regelen en verdere maatregelen te bespreken.

Het is de tweede keer deze maand dat Emilia-Romagna te maken heeft met slecht weer. Begin mei stierven in dezelfde regio twee personen tijdens stormen. Meteorologen zeggen dat de stortregens volgden na maandenlange droogte, waardoor de grond het water minder goed kon absorberen.