'Herstel macht op de Krim'

19 mei 2023 om 09:39

KYIV (ANP/RTR) De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft donderdag de oprichting van een raad aangekondigd die advies moet geven over het herstel van de Oekraïense macht op de Krim.


"We bereiden ons voor om de Krim te re-integreren", aldus Zelensky. "Ik heb het decreet ondertekend over de adviesraad die gaat over de re-integratie en bevrijding van onze Krim en de havenstad Sebastopol." De president zegt te rekenen op de bevrijding van de Krim en op een "volwaardige terugkeer naar het Oekraïense staatssysteem".

Volgens Zelensky zien steeds meer landen in dat het onmogelijk is om "de vrede in de internationale betrekkingen en het internationale recht op volle kracht te herstellen" zolang Rusland het schiereiland niet teruggeeft aan Oekraïne.


Zelensky deed de aankondiging tijdens een bijeenkomst ter nagedachtenis aan de massale deportatie van circa 200.000 Krim-Tartaren in 1944. De Krim-Tataren zijn een aan Turken verwante bevolkingsgroep op het schiereiland de Krim.

Op 18 mei 1944 begon de bloedige deportatie van deze bevolkingsgroep. Dat gebeurde op bevel van Sovjetdictator Josef Stalin. Toen Rusland in 2014 het schiereiland annexeerde, verwoestte volgens Zelensky een "tweede golf van vernietiging alles wat vrij was op de Krim."

Oekraïense functionarissen hebben herhaaldelijk gezegd dat het heroveren van het schiereiland een van de belangrijkste doelstellingen van het land is.