De Chinese leider Xi Jinping.
De Chinese leider Xi Jinping. EPA/Mark R. Cristino

Leider Xi: 'Nieuw tijdperk China'

19 mei 2023 om 08:20

'Bouwen aan nieuwe relatie met centraal-Azië'

XI'AN (ANP/AFP) De Chinese leider Xi Jinping heeft een top afgetrapt in de centraal-Chinese stad Xi'an waarop de leiders van vijf Centraal-Aziatische landen zijn uitgenodigd. Hij noemt het in zijn openingstoespraak "een strategische keuze" om de relatie met Kazachstan, Tadzjikistan, Kirgizië, Turkmenistan en Oezbekistan verder uit te diepen.


"Ik ben ervan overtuigd dat deze top een groot succes zal worden, en een nieuw tijdperk zal inluiden van de betrekkingen tussen China en Centraal-Azië", aldus de president, die een "glansrijke toekomst" voorspelde voor de regio.

De vijf landen spelen een essentiële rol bij de ontwikkeling van de Nieuwe Zijderoute (ook vaak One Belt, One Road genoemd), waarbij China door grootschalige investeringen zijn invloed in de regio wil vergroten. Dat lijkt zijn vruchten af te werpen. Eerder dit jaar maakte Beijing bekend dat de handel met landen in Centraal-Azië in 2022 met 60 procent is toegenomen.


ONTMOETINGEN Donderdag had Xi individuele ontmoetingen met de leiders van de vijf landen. Vrijdag vindt het plenaire gedeelte van de top plaats. Die dag start ook de G7-top in Hiroshima in Japan, waar de leiders van zeven rijke industrielanden aan deelnemen.

Xi'an, de miljoenenstad waar de Chinese top plaatsvindt, was het startpunt van de oude Zijderoute. Via die route werd eeuwenlang handel gedreven tussen China en Europa en het Midden-Oosten.