Stern en visdief voelen zich thuis op broedeiland

19 mei 2023 om 08:27

GRONINGEN (ANP) Het Groningse vogeleiland Stern in de Eems blijkt een aantrekkelijk broedgebied voor trekvogels als de noordse stern en visdief. Met 945 broedende visdiefparen en 144 sternkoppels herbergde het eiland vorig jaar voor beide soorten de grootste kolonies van het Waddenzeegebied.


Metingen van Sovon Vogelonderzoek in opdracht van de provincie Groningen wijzen dat uit. Het eiland van 2 hectare, dat elk jaar door Natuurmonumenten geschikt wordt gemaakt voor broedende sterns, werd in 2017 aangelegd voor de kust van Bierum. Daardoor werd een groot deel van de sterns weggelokt uit de Eemshaven, waar ze voor overlast zorgden op de bedrijventerreinen. Ook sneuvelden er exemplaren door windmolens en hoogspanningslijnen.

Twee jaar geleden wist een vos het eiland te bereiken in het broedseizoen. Het roofdier doodde veel jonge sterns. De provincie Groningen stond daarop toe dat vossen in de omgeving van het eiland mogen worden bestreden. Daarnaast moet een elektrisch raster vossen weghouden van de eieren en kuikens. Vorig jaar zijn er geen vossensporen binnen de omheining aangetroffen.


Ook andere soorten weten het eiland te vinden. Vorig jaar hebben er vijftien vogelsoorten gebroed, waaronder ook de bedreigde bontbekplevier en de kokmeeuw met maar liefst ruim 1500 paar.