Ursula von der Leyen, de Canadese minister-president  Trudeau, VS-president Biden en de Japanse minister-president Kishida (vlnr).
Ursula von der Leyen, de Canadese minister-president Trudeau, VS-president Biden en de Japanse minister-president Kishida (vlnr). EPA/Franck Robichon

Wereldleiders in Hiroshima

19 mei 2023 om 10:01

Driedaagse top G7 in Japan

HIROSHIMA (ANP) Wereldleiders verzamelen zich in het Japanse Hiroshima voor een driedaagse top van de G7, zeven rijke democratieën en de Europese Unie. Dit keer mogen ook leiders aanschuiven van landen die geen lid zijn van de groep, maar internationaal vaak wel een belangrijke rol spelen. 


Ook de Oekraïense president Volodymyr Zelensky is zondag aanwezig. Zelensky zou eigenlijk via een videoverbinding spreken op het overleg, maar reist toch af naar het Japanse Hiroshima.

De driedaagse top is vandaag begonnen, volgens bronnen van de Britse krant Financial Times en persbureau Bloomberg is er zondag een speciale sessie over Oekraïne ingelast voor het bezoek van Zelensky. "Daar worden heel belangrijke besluiten genomen en daarom is het absoluut essentieel dat onze president aanwezig is om onze belangen te verdedigen", zei Oleksiy Danilov van de Oekraïense Nationale Veiligheids- en Defensieraad op de staatstelevisie.

De G7 bestaat uit de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en Canada. Daarnaast zijn leiders uitgenodigd van landen als India, Brazilië, Indonesië, Zuid-Korea, Australië en Vietnam. Dat wordt gezien als een poging om aarzelende landen meer op de lijn van de G7 te krijgen in gevoelige dossiers als de oorlog in Oekraïne.

De top wordt naar verwachting gedomineerd door discussies over twee landen die zelf niet zijn uitgenodigd: Rusland en China. Beijing heeft een gespannen relatie met de VS en andere G7-leden, maar is ook een belangrijke handelspartner voor landen uit de groep. 

Japan neemt vanwege de G7-bijeenkomst ongekend strenge veiligheidsmaatregelen. Zo’n 24.000 manschappen van de veiligheidsdiensten gaan waken over de veiligheid van vooraanstaande deelnemers als de Amerikaanse president Joe Biden, zijn Braziliaanse ambtgenoot Luiz Inácio Lula da Silva en de Indiase premier Narendra Modi.

Leiders van G7-lidstaten en de andere uitgenodigde landen bezoeken waarschijnlijk ook het Vredespark in Hiroshima; de eerste stad die is gebombardeerd met kernwapens. De leiders van Japan en Zuid-Korea gaan samen naar een monument voor Koreanen die omkwamen bij de Amerikaanse kernaanval tijdens de Tweede Wereldoorlog.