Missoula

19 mei 2023 om 08:34

TikTok-gebruikers klagen Amerikaanse staat Montana aan

(ANP/RTR) Vijf gebruikers van het sociale medium TikTok zijn naar de rechter gestapt vanwege een aangekondigd verbod op het platform in de Amerikaanse staat Montana. De vijf, die filmpjes maken voor TikTok, stellen onder meer dat het verbod hun vrijheid van meningsuiting aantast en dat Montana als staat niet over zaken als nationale veiligheid gaat.

Gouverneur van Montana Greg Gianforte ondertekende woensdag een wet die Montana de eerste Amerikaanse staat maakte waar TikTok wordt verboden. Met de wet wordt het illegaal voor appstores van Google en Apple om de app van het Chinese technologiebedrijf ByteDance aan te bieden in de staat. Inwoners die de app gebruiken worden niet gestraft. De wet moet ingaan op 1 januari 2024.

In meerdere westerse landen is de app al verboden voor overheidspersoneel. De app heeft wereldwijd meer dan een miljard gebruikers en wordt veel gebruikt in de VS en Europa. De angst bestaat dat Chinese autoriteiten en geheime diensten de app zouden kunnen gebruiken om informatie van gebruikers te verzamelen of om gebruikers te beïnvloeden. 


Teheran

Iran executeert drie mannen voor geweld tijdens demonstratie

(ANP/AFP) Iran heeft drie mannen geëxecuteerd voor hun rol in protesten tegen het regime. Volgens de rechter hebben ze drie leden van de veiligheidsdiensten doodgeschoten. Dat wordt gezien als "oorlog tegen God".

Het voorval waarvoor Majid Kazemi, Saleh Mirhashemi en Saeed Yaghoubi ter dood veroordeeld zijn, vond vorig jaar plaats in de tweede stad van Iran, Isfahan. Ze waren aanwezig bij de protesten naar aanleiding van de dood van Mahsa Amini, die was opgepakt omdat ze geen hoofddoek droeg. 


Brazilia

Oud-president Brazilië veroordeeld voor corruptie

(ANP/RTR) Het hooggerechtshof van Brazilië heeft voormalig president Fernando Collor de Mello veroordeeld voor corruptie en witwassen. De zaak draaide om 30 miljoen reaal (5,6 miljoen euro) aan smeergeld die Collor de Mello zou hebben ontvangen van een dochteronderneming van oliebedrijf Petrobas.

De aanklacht tegen Collor vloeide voort uit het werk van de prominente Braziliaanse anti-corruptie-eenheid Lava Jato, die tussen 2014 en 2021 het grootste corruptieonderzoek uit de geschiedenis van het land uitvoerde. 

De nu 73-jarige oud-president werd in 1992 afgezet vanwege corruptiepraktijken. Zes van de tien rechters van het hooggerechtshof bevonden hem donderdag schuldig waardoor de veroordeling zeker is, maar de andere vier hooggerechtshofrechters spreken woensdag nog hun oordeel uit.