Nieuwe Britse sancties tegen 86 Russen om oorlog

19 mei 2023 om 09:20

LONDEN (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) Het Verenigd Koninkrijk heeft nieuwe sancties ingesteld tegen Russen en Russische bedrijven. Op de lijst met 86 mensen en organisaties staan onder anderen "schimmige individuen en rechtspersonen" die betrokken zijn bij "de diefstal en doorverkoop van Russisch graan", meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.


De Britse premier Rishi Sunak kondigde eerder tijdens de G7-top aan dat het VK de invoer van Russische metalen als koper, aluminium en nikkel aan banden legt. Ook de inkoop van diamanten wordt bemoeilijkt. Dat laatste is de EU ook van plan.

Europese Raad-voorzitter Charles Michel stelde vrijdag vanuit Hiroshima dat de EU de handel in Russische diamanten zal "beperken". Eerdere Europees overleg over een ban op Russische diamanten stuitte op verzet van onder meer België, dat veel diamanten inkoopt uit Rusland. De handel in diamanten levert Rusland naar schatting rond de 4 miljard euro per jaar op.

Tijdens de driedaagse top van de G7 in het Japanse Hiroshima zal naar verwachting een reeks nieuwe sancties tegen Rusland worden besproken. De VS en het VK hebben al aangekondigd tientallen Russische burgers en bedrijven te willen toevoegen aan een zwarte handelslijst. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky reist ook af naar Japan om mee te praten.

De Britten hopen met hun sancties "de economische druk op Poetin" op te voeren, zegt minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly.