Drukte in het strafschopgebied van AZ. De Alkmaarders verloren met 0-1.
Drukte in het strafschopgebied van AZ. De Alkmaarders verloren met 0-1. anp / ed van de pol

AZ grijpt naast finale na verlies

19 mei 2023 om 08:22

West Ham United is iets te sterk

ALKMAAR (ANP) AZ is er niet in geslaagd de finale van de Conference League te bereiken.

De Alkmaarders gingen voor eigen publiek met 1-0 onderuit tegen West Ham United, dat de eerste wedstrijd in Londen vorige week al met 2-1 had gewonnen.

Met de uitschakeling herhaalde de geschiedenis zich voor AZ. Achttien jaar geleden, toen de club voor het laatst zo ver kwam in Europa, strandde het elftal van de toenmalige trainer Co Adriaanse in de halve van de UEFA Cup tegen Sporting Portugal.

AZ had tegen West Ham weer de beschikking over Milos Kerkez en Jesper Karlsson. De linksback en linksbuiten, twee bepalende spelers dit seizoen, ontbraken een week eerder in Londen met respectievelijk een schorsing en een blessure.

Dani de Wit keerde afgelopen weekeinde na vier maanden afwezigheid ook terug in de wedstrijdselectie. De aanvallende middenvelder moest tegen West Ham nog genoegen nemen met een rol als reserve. Trainer Pascal Jansen zag geen redenen zijn goed draaiende middenveld, met Jordy Clasie, Sven Mijnans en Tijani Reijnders, aan te passen. Myron van Brederode verving als rechtsbuiten de geblesseerde Jens Odgaard.

AZ zocht Karlsson in de eerste helft zorgvuldig, maar de Zweed kreeg weinig ruimte. West Ham had het organisatorisch goed voor elkaar. Echt grote kansen kreeg de thuisploeg in de eerste helft niet. Rechtsback Yukinari Sugawara zag kort voor rust een schot worden geblokt. Lucas Paquetá schoot de bal namens West Ham in de 25e minuut tegen de paal.

De tweede helft begon veelbelovend voor AZ, dat in een wat hoger tempo ging spelen. Doelman Alphonse Aréola redde in de 49e minuut op een inzet van Mijnans. Spits Vangelis Pavlidis dacht even daarna recht te hebben op een strafschop, maar de scheidsrechter vond de overtreding niet zwaar genoeg. Halverwege de tweede helft ging ook een schietkans van Pantelis Hatzidiakos er niet in.

Jansen greep daarna in en bracht De Wit in het elftal voor Mijnans en even later Mayckel Lahdo voor Van Brederode. Een echt slotoffensief bleef uit, ook toen Mexx Meerdink er voorin nog werd bij gezet. De grootste kans was voor West Ham. Nayef Aguerd schoot van dichtbij naast. In blessuretijd had Pablo Fornals alsnog succes: 0-1.