Burgemeester Jacco van der Tak bezocht Bram en Ans de Jongh-van Dijk.
Burgemeester Jacco van der Tak bezocht Bram en Ans de Jongh-van Dijk. Pauw Media

'Op bruiloft leerden we elkaar kennen'

19 mei 2023 om 10:35

Bram en Ans de Jongh-van Dijk diamanten paar

KOOTWIJKERBROEK Bram en Ans huren hun woning sinds 2014 in de Pentahof aan de Harskamperweg in Kootwijkerbroek.


Gerrit Schaap

Ze vierden hun zestigjarig huwelijksfeest dinsdag 16 mei bij hun zoon, die aan de Wethouder Zandbergenlaan in Barneveld woont. Daar kwam burgemeester Jacco van der Tak het bruidspaar feliciteren. ,,Wat een leuke man is dat”, blikt Ans terug op die ontmoeting.


ZWAAR WERK Bram (91) is geboren in de wijk Charlois in Rotterdam. ,,Daar ging ik naar de lagere school en daar maakte ik ook de oorlogsjaren mee. 

Ik volgde geen verder onderwijs meer en ging na de oorlog direct aan de slag als metselaar in de bouw. Dat was bij Hoogeboom, die daar meerdere Volkswagen garages had, en waar ik als onderhoudsmetselaar heb gewerkt. 

Daarna werkte ik nog vijftien jaar voor aannemer Benthuizen, totdat ik als zestigjarige van de VUT-regeling gebruik kon maken. Het zware werk was me niet in de koude kleren gaan zitten, dus ik was blij met die mogelijkheid. Ik heb nu versleten ‘asbest’-longen en ben de hele dag op een zuurstofapparaat aangesloten.”


INWONING Ans (84) werd geboren in Rotterdam-West. Ze volgde na het lager onderwijs nog de Huishoudschool. Na het behalen van mijn typediploma, ging ik aan de slag bij Koffie en Thee Makelaars in Rotterdam. Ik heb nog wat ander kantoorwerk gedaan, maar kwam uiteindelijk te werken in de Gezinsverzorging van de Hervormde Kerk. Ik werkte vooral in gezinnen in sociale achterstandswijken. 

Ik maakte voor het eerst een praatje met Bram bij een toevallige ontmoeting op de markt bij de Maashaven. We hadden elkaar al eerder wel eens gezien in de kerk van de Gereformeerde Gemeente. Maar op een bruiloft van Brams zus leerden we elkaar beter kennen en kregen zo verkering met elkaar. We zijn na onze trouwerij eerst gaan inwonen bij Brams ouders, kregen daar later de bovenwoning en later het hele huis, waar onze vier kinderen zijn opgegroeid.”


VELUWE Ans: ,,Onze dochter was getrouwd en woonde in Garderen. Daar zijn wij in 1998 aan de Putterweg gaan wonen. 

We sloten ons aan bij de Beekkerk van de Gereformeerde gemeente in Nederland. In 2014 zochten we nieuwe woonruimte. Via een advertentie in de Saambinder, een landelijk kerkblad, kwamen we terecht in Kootwijkerbroek. Inmiddels zijn drie van onze vier kinderen op de Veluwe komen wonen. We kregen vijftien kleinkinderen, van wie er één bij de geboorte is overleden. We hebben nu veertien achterkleinkinderen. 

We zien dat ons leven door God is geleid en zijn dankbaar dat we, ondanks ernstige gezondheidsklachten, nu ons huwelijksjubileum mochten herdenken. We hebben eerder veel gefietst, maar zijn nu beiden sterk aan huis gebonden. We lezen allebei nog graag.”