Larsson van Dijk is namens Renswoude op weg naar zijn treffer tegen Blauw Geel. De Barnevelder staat zaterdag ook weer in de spits.
Larsson van Dijk is namens Renswoude op weg naar zijn treffer tegen Blauw Geel. De Barnevelder staat zaterdag ook weer in de spits. Brenda Dekker

‘Kraaien’ tussen hoop en vrees; Renswoude moet zaterdag ‘gewoon’ winnen

19 mei 2023 om 10:35 Voetbal

RENSWOUDE Renswoude moet zaterdag winnen om de nacompetitie voor degradatie naar de vierde klasse te ontlopen. Echter, winnen de ‘Kraaien’ van directe concurrent Juliana’31, dan kan het zijn dat de ploeg alsnog de nacompetitie in gaat. Dat is dan wel voor promotie naar de tweede klasse. Voor Larsson van Dijk is het helder. ,,We moeten gewoon zelf winnen en daarna zien we wel verder.”


Het kan nog raar lopen voor Renswoude op de slotdag van de competitie. De ‘Kraaien’ staan na de even knappe als noodzakelijke winst van afgelopen zaterdag op Blauw Geel, op een veilige achtste plaats.
De voorsprong op Veenendaal bedraagt slechts één puntje, terwijl die ploeg een iets beter doelsaldo heeft. Verliest Veenendaal van ONA, dan zijn alle degradatiezorgen voor Renswoude voorbij. ,,Bij een gelijkspel en zelfs bij een nederlaag kan het nog goed aflopen voor ons, maar dan zit je in de spanning en ben je afhankelijk’’, zegt Larsson van Dijk. ,,We moeten gewoon zelf winnen en daarna kijken we wel of we wat hebben.”


Met dat laatste bedoelt de 28-jarige Barnevelder dat Renswoude bij winst nog mag dromen van winst in de derde periode wat nacompetitie voor promotie naar de tweede klasse oplevert. ,,Als we dat halen zou wel heel grappig zijn, maar dat is niet echt ons doel. Je bent dan zo afhankelijk van de andere uitslagen, dat ik er geen rekening mee houd.”
Van Dijk hield er na de degradatie van vorig seizoen ook geen rekening mee dat hij dit jaar zo zou moeten strijden om niet nog verder af te zakken. ,,In mijn eerste seizoen hier deden we zelfs mee om een plek in de nacompetitie voor promotie naar de eerste klasse. Door corona werd het seizoen toen stilgelegd.”
,,We waren altijd een counterploegje. Jeroen (de Zwaan, de trainer van Renswoude, red.) wilde dat we dit seizoen meer het spel gingen bepalen. Het duurde echter langer dan verwacht om dat voor elkaar te krijgen. In de winterstop stonden we er niet best voor. Daarna zijn we het anders gaan aanpakken.”
,,We zijn niet meer de ploeg die per se de bal wil hebben, maar kiezen er weer sneller voor om de lange bal te zetten en hoog druk te zetten om vanuit daar verder te spelen. Het is een beetje een mix geworden en dat werkt goed.”

We zijn niet meer de ploeg die per se de bal wil hebben, maar kiezen er weer sneller voor om de lange bal te zetten en hoog druk te zetten

VAAK WAT PECH

 ,,Voor de winterstop hadden we ook wel vaak wat pech. Een paar keer kregen we op het einde een goal tegen. De laatste maanden zit het wat vaker mee en dan groeit het gevoel ook dat het ons niet meer overkomt. Dat zag je tegen Blauw Geel ook.’’
Afgelopen zaterdag keek Renswoude halverwege tegen een 2-0 achterstand aan en hing klassenbehoud aan een zijden draadje. Toch stapte de ploeg met vertrouwen de kleedkamer uit. ,,We zagen dat zij er al doorheen zaten en zeiden tegen elkaar ‘als we vol gas geven, dan gaan we er overheen’. Dat voelden we echt. Binnen twintig minuten scoorden we vier keer. Dat gebeurde puur op wilskracht en conditie.”
Van Dijk schoot zelf de 2-5 binnen. Niet helemaal verrassend, want de centrale verdediger staat momenteel in de voorhoede. ,,Bij VVB was ik altijd middenvelder, daarna kwam ik achterin terecht. Bij Renswoude werd ik wel eens in de spits gezet. Zeker in mijn eerste seizoen (2019/2020, red.) werkte dat goed. Ik scoorde dat jaar twaalf keer. Ik denk dat het een keer of acht, negen de winnende treffer was.”


DOELPUNTJES MEEPIKKEN

 ,,Ik vind het leuk om voorin te spelen, maar in principe ben ik meer een verdediger. Ik denk dat ik achterin beter tot mijn recht komt. Maar ik heb er geen hekel aan om voorin mijn doelpuntjes mee te pikken.”
Van Dijk debuteerde al op zestienjarige leeftijd en is sinds zijn zeventiende basisspeler bij eerst VVB en nu Renswoude. Ooit keert hij terug op het oude nest. ,,Per seizoen kijk ik wat ik ga doen. Ik ben vader van twee kinderen, Livv en Seff. Als je bij Renswoude voetbalt ben je net wat meer tijd kwijt met voetballen dan bij VVB. Bovendien voetbalt mijn hele familie bij VVB.”


GESLAAGD

 Vooralsnog telt alleen Renswoude, dat het seizoen morgen nog een beetje goed kan maken. ,,Als je kijkt van waar we vandaan kwamen dit seizoen en hoe we er nu voor staan, dan kun je zeggen dat het seizoen geslaagd is met handhaving’’, zegt Van Dijk die werkt als installatiemonteur bij Campus in Barneveld. ,,Maar na de degradatie van vorig seizoen hadden we toch meer verwacht dat we bovenin mee zouden draaien en misschien mee konden doen om een periode.”
,,Nou ja, dat laatste kan natuurlijk nog steeds, haha’’, zegt de Barnevelder met een knipoog. ,,In dat geval gaan we gewoon genieten van de nacompetitie.”