Afbeelding
Rogier Producties

Gebruik Valleihopper nadert kritische ondergrens

19 mei 2023 om 08:12 Verkeer en vervoer

BARNEVELD/REGIO Het gebruik van de ‘sociaal-maatschappelijke’ taxidienst Valleihopper is binnen de gemeente Barneveld dusdanig beperkt, dat de kritische ondergrens van betaalbaarheid van deze dienst benaderd wordt. ,,Om deze lijn in stand te houden, moeten we een bepaald volume aan ritten kunnen waarborgen. Dat wordt nu spannend.’’

,,Met andere woorden: je moet voldoende ritten hebben om de boel overeind te houden.’’ Dat meldde wethouder Jolanda de Heer woensdagavond tijdens de vergadering van de raadscommissie Samenleving. Vorige week bleek al uit de jaarrekening van 2022 dat het gebruik van deze taxidienst flink is teruggelopen. De jaarrekening laat zien dat de kosten vorig jaar 720.000 euro lager uitkwamen dan was begroot. De uitvoeringsorganisatie namens de acht Foodvalley-gemeenten die aan de Valleihopper deelnemen, kondigde dan ook al een onderzoek aan.

KOMENDE TIJD AANKIJKEN

De wethouder wilde er daarom nog niet te veel op vooruitlopen en vooral de komende tijd zien wat er gaat gebeuren. ,,Al verwacht ik dat we redelijk snel toch weer met elkaar over dit onderwerp zullen spreken.’’ De Valleihopper voert in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning het sociaal-recreatieve vervoer uit voor inwoners met een mobiliteitsbeperking. 

Als reden voor het fors teruglopende gebruik, benoemt de wethouder de coronapandemie. Veel ritten waren in die tijd niet meer mogelijk en vielen weg, net als de activiteiten waar de ritten voor bedoeld waren. ,,We proberen mensen nu weer maatschappelijk actief te krijgen en daarmee ook weer gebruik te laten maken van de Valleihopper. We zien ook dat een deel van de activiteiten na corona nog niet is teruggekomen. We houden nu een periode van ‘trial and error’ aan en we laten het nu even gebeuren, maar op de langere termijn moeten we zeker een heldere koers hebben voor de Valleihopper.’’

AUTOMAATJE

Wat óók een belangrijke rol speelt in het hele verhaal, is in Barneveld de aanwezigheid van het project Automaatje van Welzijn Barneveld, beaamde de wethouder nadat Wouter de Kool (ChristenUnie) dit effect aanstipte. Via dat project bieden vrijwilligers zich met hun eigen auto als chauffeur aan. ,,Het aandeel ritten via Automaatje is in Barneveld groter dan in andere gemeenten. Er is hier een actief vrijwilligersbestand en mensen vinden deze vorm van vervoer vaak ook fijner. Dat kan op de langere termijn consequenties hebben voor de Valleihopper.’’ Een andere mogelijke reden voor minder ritten, is een probleem met uitval. Afgelopen wintermaanden stond de stiptheid onder druk door een tekort aan chauffeurs.

SOCIAAL ISOLEMENT

Leendert de Knegt (SGP) gaf de wethouder mee ook aandacht te hebben voor voormalige gebruikers van de Valleihopper, die afhaakten vanwege de kosten. ,,De zorg die daarbij komt kijken, is dat deze mensen wellicht in een sociaal isolement vallen.’’ Shane Lasscher (Burger Initiatief) borduurde daarop voort. ,,Wellicht is het goed om in het komende onderzoek ook dit aspect mee te nemen.’’ De wethouder zegde toe dat er goed gekeken zal worden naar de antwoorden op de vraag aan mensen wat voor hen de reden is om geen gebruik meer te maken van de taxidienst.

Voor komend jaar wordt Barneveld een bijdrage van 446.000 euro gevraagd voor de Valleihopper en dat is meer dan begroot (422.000 euro). Gerben Evers (VVD) kondigde vast aan daar in de raadsvergadering wel wat van te vinden. Woensdag 31 mei buigt de Barneveldse gemeenteraad zich over deze bijdrage.

Wouter van Dijk