Afbeelding
Gemeente Ede

Bewonersraad opgericht voor opvang vluchtelingen in Harskamp

18 mei 2023 om 13:33 Politiek

HARSKAMP Er is op de locatie van de Oekraïense vluchtelingen in Harskamp een bewonersraad opgericht om, onder leiding van een gespreksleider, in gesprek te gaan met bewoners. De eerste bewonersraad heeft inmiddels plaatsgevonden. Dat laat het Edese college aan de gemeenteraad weten.

Het was in de afgelopen periode onrustiger op de opvanglocatie. Er vond een protest plaats van een klein deel van de bewoners. ,,Deze onrust ontstaat omdat er sprake is van langdurig verblijf op een locatie die voor tijdelijke opvang geschikt is. Bewoners voelen gebrek aan privacy en autonomie.” De betreffende bewoners, die overigens willen blijven op de huidige locatie in Harskamp, hebben een gesprek gehad met de Oekraïense consul in Nederland en burgemeester René Verhulst. Andere bewoners van de opvanglocatie hebben laten weten het niet eens te zijn met het protest.

VLUCHTELINGENOPVANG

Om de leefbaarheid te verbeteren is het aantal opvangplekken in Harskamp naar beneden bijgesteld, van 428 naar 340 plekken. Onderzocht wordt of schotten in de kamers en mobiele keukens kunnen bijdragen aan meer privacy en autonomie. ,,De beperkte stroomvoorziening is hierbij een extra uitdaging.”

In Ede worden op twee locaties asielzoekers opgevangen: in het AZC in de Kop van Deelen en in de crisisnoodopvang aan de Galvanistraat. Het AZC wordt beheerd door het COA, de crisisnoodopvang wordt beheerd door de gemeente. Medio april zijn de eerste asielzoekers opgevangen in het AZC. Verwacht wordt dat de verbouwing eind deze maand is afgerond. Dan kunnen er 200 asielzoekers worden opgevangen. De crisisnoodopvang heeft 111 slaapplekken. ,,Periodiek vindt overleg plaats met de klankbordgroep, bestaande uit omwonenden. Tot op heden zijn er geen problemen en positieve reacties.” Ook op deze locatie wordt een bewonersraad opgericht om met bewoners in gesprek te gaan.