Afbeelding
anp / Robin van Lonkhuijsen

Barneveld houdt vast aan verbod op coffeeshops

17 mei 2023 om 12:13 Maatschappelijk

BARNEVELD De gemeente Barneveld stelt zich niet open voor een eventuele vestiging van een coffeeshop binnen haar grenzen. Burgemeester Jacco van der Tak wees het loslaten van het zogenoemde nulbeleid op dit punt dinsdagavond van de hand, nadat Pro’98-commissielid Hendri Nortier het idee had geopperd in de raadscommissie Bestuur. ,,Wij zien geen aanleiding om het beleid te wijzigen”, stelde hij resoluut.

Barneveld heeft een algeheel coffeeshopverbod en de huidige coalitie van SGP, Lokaal Belang en ChristenUnie wil daaraan vasthouden. Naar aanleiding van een brief van het landelijke Platform Cannabis Ondernemingen Nederland (PCN), waarin gemeenten met een nulbeleid werden opgeroepen dit te heroverwegen, bracht Nortier dinsdag de mogelijkheid in om een legale verkooplocatie in de gemeente Barneveld toe te staan. ,,Uit meerdere onderzoeken blijkt dat regulering en het toestaan van de verkoop van softdrugs beter is voor zowel de gezondheid als de omgeving en de vermindering van criminaliteit en overlast. Als er een initiatief voor komt, staat het college daar dan voor open?” Als voorbeeld van hoe zoiets goed kan lopen, benoemde hij een coffeeshop in Harderwijk.

Eerder had Nortier al aangegeven dat je, met een eigen coffeeshop, meer zicht hebt op verkoop en gebruik. Bovendien zouden jongeren dan beter geholpen kunnen worden om hun drugsgebruik te verminderen en verslaafden om af te kicken, door met gebruik van de wietpas gereguleerd cannabisaankoop voor die persoon af te bouwen.

Van der Tak zei dinsdag echter niets te zien in de suggestie voor de vestiging van een coffeeshop in Barneveld. Onlangs heeft de gemeenteraad ingestemd met nieuw beleid om het - zoals Van der Tak het noemde - ‘diepgewortelde probleem’ van het middelengebruik aan te pakken. Bovendien hanteert Barneveld sinds oktober 2021 het zogenoemde Damoclesbeleid, wat de burgemeester de mogelijkheid geeft om bijvoorbeeld drugspanden te sluiten. ,,Het creëren van extra aanbod lijkt mij daarmee tegenstrijdig, voor mijn gevoel”, sprak hij.

Ook zei hij zich niet te herkennen in het beeld dat het in andere gemeenten, die wel coffeeshops hebben, nu goed loopt. ,,In een grotere kern als Apeldoorn zijn bijvoorbeeld twee van de vijf coffeeshops gesloten. In kernen die vergelijkbaar zijn met Barneveld, zoals Scherpenzeel, Nijkerk, Putten en Ermelo, wordt de verkoop ook niet gefaciliteerd. Ik zou daar graag mee in de pas blijven lopen. Dus willen wij eventueel een initiatief toestaan? Het antwoord is nee.”