Archieffoto van de politie-inval bij de drugsloods aan de Prinsenweg bij Voorthuizen.
Archieffoto van de politie-inval bij de drugsloods aan de Prinsenweg bij Voorthuizen. AberMedia

Verdachten drugslab bij Voorthuizen begin juli voor de rechter

16 mei 2023 om 14:16 Rechtbank

VOORTHUIZEN/ARNHEM Acht verdachten die in oktober vorig jaar werden gearresteerd bij een inval in een drugslaboratorium aan de Prinsenweg bij Voorthuizen moeten maandag 3 en dinsdag 4 juli voorkomen bij de meervoudige kamer van de rechtbank in Arnhem. 

Dat werd dinsdag duidelijk tijdens een regiezitting. De mannen, in leeftijd variërend van 33 tot 62 jaar, worden verdacht van het grootschalig produceren van amfetamine. Een 77-jarige Nijkerker wordt verdacht van medeplichtigheid. Als alles bewezen wordt, moeten ze naast een waarschijnlijke celstraf mogelijk 1,8 miljoen euro aan illegale winst terugbetalen. 

VERSTOREN Ook worden de mannen verdacht van het verdoezelen van criminele activiteiten door gebruik te maken van een zogenaamde ‘jammer’ om mobiele communicatie te verstoren. Dat heeft niet mogen baten. Maandagmiddag 10 oktober deed een arrestatieteam van de Dienst Speciale Interventies een inval in een loods bij een woonboerderij aan de Prinsenweg bij Voorthuizen, dat net op grondgebied van de gemeente Nijkerk ligt. Op dit adres was een paardenpension gevestigd. 

AMFETAMINE De politie trof in de loods een grote hoeveelheid amfetamine en amfetamine-olie aan en een drugslaboratorium dat in werking was. Een aantal verdachten moest zich uitkleden en een witte overall aantrekken vanwege mogelijke aanraking met gevaarlijke stoffen. Politiechef Melchior Esser zei ruim een week na de inval tijdens een raadscommissie in Barneveld dat het ging om een professioneel drugslab van topcriminelen.  

SETJES VAN TWEE De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak is op 3 en 4 juli. Dan worden de verdachten - afkomstig uit Amsterdam, Diemen, Volendam en Tienhoven - in setjes van twee door de rechters gehoord. De rechtbank doet daarna volgens plan uitspraak op vrijdag 21 juli. (APA)